Kirjailijat
16.10.2019
|
Sofia Blomberg

Tomi Kontion ensimmäinen hahmo syntyi interraililla

 

Tomi Kontio (s.1966) on suomalainen kirjailija, kolumnisti ja runoilija. Hänen tuotantonsa sisältää runoja, nuortenkirjoja sekä proosaa.

Kuva: Katja Lösönen

 

 

Mikä on ensimmäinen hahmo, jonka olet luonut?

“Ensimmäinen hahmo, jonka loin oli Tomi the grand man. Hahmo syntyi interraililla. Olin 15-vuotias ja kiertelin veljeni kanssa Pohjoismaissa. Hahmo teki kaikkea, mitä en itse uskaltanut. Kehitin tästä sarjakuvan. Hahmo liittyi aina siihen paikkaan, jossa olimme sillä hetkellä. Se oli vähän dekkari tyyppinen. Kun olimme esimerkiksi laivalla menossa Tukholmaan, tapahtui sarjakuvassa murha juuri laivalla, mitä hahmo sitten selvitteli. ”

 

Mikä oli ensimmäinen teos, joka julkaistiin?

“Ensimmäinen teos, joka oli kokonaan minun tekemäni, oli Tanssisalitaivaan alla. Teos oli runokokoelma, ja se ilmestyi vuonna 1993. Tätä teosta ennen olin kuitenkin voittanut novellikilpailun. Kilpailun takia minulta kysyttiin, olisiko minulla lähettää muitakin tekstejä. Vuonna 1992 koottiin ryhmä, johon kerättiin lupaavia julkaisemattomia kirjoittajia ja minua pyydettiin siihen mukaan.”

 

Millainen julkaisuprosessi oli?

“Prosessi oli kiinnostava. Silja Hiidenheimo oli kustantajani, ja hän perusti myöhemmin oman kustantamon. Hän oli hyvin innokas, sillä toin hänelle novelleja ja runoja. Hän oli sitä mieltä, että aloitetaan runoista, joten siitä lähdettiin liikkeelle. En itse tiennyt, miten kustannus maailma toimii, joten olin välillä jopa hämmentynyt. Erityisesti en ymmärtänyt kustantajan roolia. Muistan, kun vein ensimmäisen runokäsikirjoituksen. Olin järkyttynyt siitä, että kustantaja oli tehnyt muutoksia siihen tekstiin. Silja teki oikeita päätöksiä tekstiin ja poisti oikeita kohtia.”

 

Mitä kaikkea olet kirjoittanut?

“Nuorempana pyrin tekemään kaikenlaista. Minulta julkaistiin runoja, novelleja ja romaani, joten halusin kokeilla, mikä sopii minulle parhaiten. Kirjoitin myös kolumneja, joiden kirjoittaminen oli hauskaa, kunnes niitä alkoi olla niin paljon, etten keksinyt enää kirjoitettavaa. Kun Metrolehti tuli, kirjoitin sinne kolumneja. Palstalla oli paljon enemmän tilaa teksteille, kuin nykyään. Sain kirjoittaa Metrolehteen myös runoja kolumnien sijasta. Muistan kirjoittaneeni kerran sinne joulurunon. Kirjoitin myös Me Naiset-lehteen kolumneja rakkaudesta ja ihmissuhteista. Minulta voi myös tilata tilaustekstejä. Silloin mietin tilaajan toiveita. Olen kirjoittanut lastenkirjoja tilauksesta, kuten Angry Birdseja.”

← Takaisin
seuraa meitä