Ilmiöt
29.3.2022
|
Sofia Blomberg

Tuula Kallioniemi on kirjoittanut lähes sata teosta lapsille ja nuorille

Tuula Kallioniemi
Tuula Kallioniemi. Kuva Pekka Holmström 2013.

Tuula Kallioniemi (s.1951) on suomalainen lasten- ja nuortenkirjailija. Kallioniemi aloitti kirjailijanuransa vuonna 1978 lastenromaanillaan Karkulaiset. Hänet tunnetaan vetävänä tarinankertojana, tilannekomiikan ja verbaalihuumorin taitajana. Kallioniemi on julkaissut lähes sata kirjaa lapsille ja nuorille. Kallioniemi esiintyy LANU!-kirjallisuusfestivaalilla to 5.5. klo 13.

Mistä teoksesi Mopoautolla mun prinssini saapuu, kertoo? Mistä idea kirjaan tuli?

Mopoautolla mun prinssini saapuu, kertoo 16-vuotiaasta Ellasta, joka etsii itseään. Ella haaveilee taiteilijan urasta ja kipuilee perheasioiden kanssa. Hän on yksinhuoltajan esikoinen, mutta hänellä on pikkuveli, joka on menestynyt jääkiekossa ja urheilussa. 

Minulla oli valmis käsikirjoitus, joka oli hyvin toisenlainen. Päähenkilö oli sama, mutta sen luonne muuttui paljon tekstin tekovaiheessa. Aluksi ideana oli, että keskiössä olisi psyykkisesti sairas taiteilijanainen. Siinä piti olla jännitystarinan juoni – tavoittelin psykologista trilleriä.  Uuteen versioon jäi kuitenkin alkuperäisen version aineksia. Lopulta tein teoksen uusiksi alusta loppuun, siten että teoksen sävy muuttui kepeämmäksi.”

 

Mistä saat ideoita teoksiisi?

“Ideoita tulee mistä tahansa. Lähinnä kuitenkin omasta elämästä, kun en fantasiantekijä ole. Yleensä siemen on lähellä arkea ja realismia. Mopoautolla mun prinssini saapuu –teoksen idea on lähtenyt siitä, että Otavan kustannusjohtaja Minna Castren ehdotti kirjoittamaan teoksen taiteilijuudesta. Tässä teoksessa on paljon taiteilijuuteen liittyviä haaveita.”

Miksi kirjoitat juuri nuortenkirjoja?

“Alun perinhän se on ollut sattumaa. Koko ura on lähtenyt alkuun kirjoituskilpailusta, johon olen osallistunut, ja kirjoituskilpailu koski lastenkirjoja. Sitä mukaan kun on pulpahdellut ideoita, ne ovat syystä tai toisesta liittyneet nuorten maailmaan. Sitten kirjoittaminen nuorille on vain jatkunut, kun siitä on tullut tietynlainen tapa. On ollut vaiheita, kun olen miettinyt tai yrittänyt tehdä aikuisten kaunokirjallisuutta – se ei vain ole syystä tai toisesta onnistunut. Ei sitä pidä tehdä, jos siihen ei ole paloa. Lasten- ja nuortenmaailma on ehkä lähempänä omaa sydäntä.”

Mikä on ollut mieleenpainuvin lukukokemus tai muisto kirjoihin ja lukemiseen liittyen?

“Oikeasti mieleenpainuvin lukukokemus, joka on jäänyt pitkäksi aikaan mieleen on Anni Swanin Ollin oppivuodet. Silloin nuorena kirjoja oli vielä vähän, ja koulun kirjastosta sai vain muutaman kirjan lainaan. Se on varmaankin jäänyt mieleen, koska samanlaisia lukukokemuksia ei ollut niin paljon. Toisaalta myös Swanin melodramaattisuus on painunut mieleen. Astrid Lindgreniltä esimerkiksi Ronja ryövärintytär ja Saariston lapset – ovat niitä, jotka ovat tehneet lähtemättömän jäljen.”

Keneen kirjasi henkilöön olet samaistunut eniten? Miksi?

“Varmasti Karoliinaan. Olen ollut hänen tyylisensä vilkas pikkutyttö. Minulla on myös paljon avainromaaneja, kuten Rääväsuu rakastuu, joissa on aitoa materiaalia. Myös teoksen Pää kylmänä Papriikka, teoksen Papriikka on ehkä henkilöhahmo, jollainen olisin halunnut olla nuorempana. Karoliina on kuitenkin henkilökohtaisesti samaistuttavin.”

Minkälainen lukija sinä olet?

“Himo. Luen kaikkea. Aina kun käyn kirjastossa, mukaani lähtee kuvakirjoja, lasten- ja nuortenkirjoja. Nyt esimerkiksi minulla on hyllyssä Pirkko Saisiota, ja hermostuttaa kuinka paksu teos on – haluaisin syödä sen heti! Siinä taitaa mennä kuitenkin hetki… Nuortenkirjoista luin viimeksi Anniina Mikaman Myrryksen – tykkäsin todella paljon, kuten hänen aikaisemmista teoksistaan.”

Mikä on paras aika ja paikka lukea?

“Luen missä vain. Lapset ovat aina nauraneet kouluvierailuilla, kun minulla on vessakirja, makuuhuonekirja, olohuonekirja, kirjastohuonekirja ja auringonottokirja. Ylivoimaisesti paras paikka lukea, on juuri rakennettu terassi kesämökillä, jossa on suuret aurinkotuolit – siinä on niin ihana lukea! Siellä saa lukea koko päivän, ja sinne otan monta kirjaa mukaan, ettei lukeminen lopu kesken?.”

Lukeminen on…

“Ihanaa. Lukeminen on minulle todella tärkeää, ja olisi kamalaa, jos kirjoja ei olisi.”

LANU! on virtuaalinen kirjallisuustapahtuma lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Festivaaliohjelmia voi katsella Youtubessa Lanufestarit-kanavalla ensi-iltaviikosta 4.–6.5. kevätlukukauden loppuun saakka. Osa haastatteluista näytetään suorina Instagram Live -lähetyksinä tilillä @lanufestarit. Tuula Kallioniemi esiintyy LANU! festareilla päivämäärä torstaina 5. toukokuuta klo 13.

← Takaisin
seuraa meitä