Kirjoittajakoulu
16.11.2020
|
Suvi Alanko

Apuja runoiluun – digitaalista runoutta ja muita tapoja lähestyä runojen kirjoittamista

tietokone, vihko, tyttö

Joskus runo virtaa kynän kärjestä esiin kuin keväinen puro, eikä sen kulkua voi pysäyttää tai hallita. Joskus teksti saa muodon aivan kuin itsestään, se vain syntyy ja jää olemaan. Aina näin ei kuitenkaan käy, ja se on ihan ok. Valkoisen paperin kammo voi vallata mielen minkä tahansa kirjoittamisen lajin äärellä, myös runouden.

Runojen kirjoittamisen ei kuitenkaan tarvitse aina olla riippuvaista inspiraatiosta, vaan kirjoittamisessa voit hyödyntää myös monenlaisia apuvälineitä. Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja!

Runogeneraattorit  

Netissä on useita erilaisia runokoneita, jotka joko antamiesi sanojen perusteella luovat valmiin runon, tai arpovat sinulle satunnaisia sanoja runoja varten. Tässä linkit kolmeen runokoneeseen, joilla pääset aloittamaan generoitujen runojen maailmaan tutustumisen!

Luontorunoja arvottujen sanojen avulla:

http://runogeneraattori.herokuapp.com/

Runoja erilaisilla teemoilla antamiesi vastausten perusteella:

http://www.runokone.com/

Haikuja antamistasi sanoista:

https://www.yostaja.fi/runorobotti

Tutustu myös digitaaliseen ja kokeilevaan runoon keskittyvään https://nokturno.fi/ -sivustoon.

Toisen tekstistä omiksi runoiksi 

Oman mielikuvituksen sijaan runon voi muodostaa olemassa olevan valmiin tekstin pohjalta, lainaten sanoja sieltä täältä. Näin jonkun toisen teksti muuntautuu täysin uudeksi ja sanat asettautuvat erilaisiksi kokonaisuuksiksi.

Ota omasta kirjahyllystäsi tai vaikka kirjastossa käteesi mikä tahansa kirja. Valitse mielessäsi numero 1 ja 10 väliltä. Avaa kirja ja selaa valitsemaasi numeroa vastaavan sivunumeron kohdalle. Valitse sivun yläreunasta alkaen numeroasi vastaava tekstirivi. Valitse riviltä numerosi kohdalla oleva sana ja kirjoita se muistiin. Etene sitten numeroasi vastaava määrä sivuja eteenpäin ja toista sama sillä sivulla. Jatka jälleen eteenpäin ja toista kunnes olet tyytyväinen runon pituuteen.

Tyyliltään erilaisia runoja saat valitsemalla romaanin sijaan tietokirjan, näytelmän, runokirjan tai vaikkapa sarjakuvakirjan.

Wikipediarunoja  

Samankaltaista tekniikkaa voit hyödyntää myös verkossa olevan tekstin kanssa. Etsi esimerkiksi Wikipediasta sinua kiinnostavaan asiaan liittyvä sivu. Se voi olla esimerkiksi jostakin eläimestä, ihmisestä, tieteenalasta, valtiosta, ilmiöstä tai vaikkapa historian tapahtumasta kertova sivu. Voit kokeilla numerotekniikkaa tässäkin tapauksessa, ja poimia valitsemasi numeron mukaisia sanoja esimerkiksi jokaisesta kappaleesta. Voit myös vain seikkailla sivulla ja kirjoittaa muistiin mielenkiintoisia tai muuten vain puhuttelevilta tuntuvia sanoja ja muodostaa niistä lopuksi runo.

Magneettisanoja ja lehtitekstejä  

Jos haluat kokeilla sanojen fyysistä pyörittelyä ja tuntea ne sormissasi, voit kokeilla magneettisanoilla tai lehdestä leikkaamillasi sanoilla runoilua. Magneettisanoja myydään monissa kirjakaupoissa valmiina setteinä. Voit poimia sanojen joukosta sinua inspiroivia sanoja tekstiisi ja sitten järjestellä niitä mielesi mukaan esimerkiksi jääkaapin ovessa tai muulla magneettisella pinnalla. Vaihtoehtoisesti voit valita inspiroivia tai muuten vain kivoja sanoja lehdestä ja leikata ne irti. Sen jälkeen voit järjestellä sanoja vaikka pöydän päällä ja liimata lopuksi valmiin runon paperille.

Katso Palefacen ja Kaisa Happosen vinkit Revi se -runoon.

https://lukufiilis.fi/kirjoittajakoulu/palefacen-ja-kaisa-happosen-vinkit-nain-teet-revi-se-runon/

← Takaisin
seuraa meitä