Kirjoittajakoulu
20.2.2016
|
Anri Väre

Estelle Maskamen vinkit nuorelle kirjoittajalle

1. ”Get the words down, just write, write and write”

Kirjoita, kirjoita ja kirjoita. Se on Estellen ykkösvinkki. Kirjoittaessa kehittyy. ”On tärkeää olla sinnikäs, pitkien tekstien kirjoittaminen vaatii kärsivällisyyttä. Kannattaa myös julkaista niitä vaikka nettiin, tai näyttää muille. Palautteen saaminen voi aluksi olla pelottavaa, mutta se auttaa sinua kehittymään entistä paremmaksi!”

2. ”Find your own style”

Estellen mukaan liikaa ei kannata keskittyä juonen ja tapahtumien suunnitteluun, vaan kannattaa antaa tarinan viedä mukanaan. Jos sinulla on tarkka suunnitelma se voi rajoittaa, koska niin usein vielä tekemisvaiheessakin saa koko ajan uusia ideoita. Kuitenkin, joillekin tarkka suunnitelu sopii, jotkut tykkäävät mennä täysin flown mukaan. ”Mitä enemmän kirjoitat, sitä paremmin tunnistat minkälaiset tavat sopivat sinulle. Kuitenkaan mihinkään ideaan ei kannata jäädä jumittamaan jos se ei kirjoittaessa tunnukaan oikealta.”

3. ”It’s important to have people around you who support you and encourage you”

Kirjallisuusmaailmassa ajatellaan turhan usein, että vain paljon elämää nähnyt ihminen voi olla kirjailija. Mutta mitä kaikkea me tiedämmekään elämästä jo teini-iässä! Älä anna muiden ihmisten pahoittaa mieltäsi, vaan keskity omaan juttuusi. Ikä on vain numero, eikä se määritä pätevyyttäsi. Pidä ne ihmiset lähelläsi, jotka kannustavat sinua.

4. ”Without Twitter I wouldn’t be a published author”

Estelle kiittää menestyksestään sosiaalista mediaa, erityisesti Twitteriä, jossa hän itse mainosti DIMILY-sarjaa silloin kun hän julkaisi trilogiaa netissä. Hän aloitti ystävistään ja ihmisistä joille hän jo jutteli netissä, pyysi heitä lukemaan tarinansa. Ihmiset jotka pitivät siitä, alkoivat twiitata ja niin muutkin kiinnostuivat. Estelle itsekin oli erityisen aktiivinen, hän vastasi seuraajilleen, etsi potentiaalisia lukijoita, seurasi lukijoiden reaktioita, toiveita ja keskusteli heidän kanssaan. Lopulta hän oppi tuntemaan yleisönsä, mistä he pitävät ja mihin aikaan kannattaa päivittää. ”Se ei ollut helppoa, se vei aikaa, mutta se oli ehdottomasti sen arvoista”, Estelle sanoo.

5. ”The worst thing is when you have the idea, but not the words”

Jokaisen kirjoittajan pahin painajainen, writers block, on myös Estellelle valitettavan tuttu juttu. Sitä tapahtuu aina silloin tällöin. Estelle sanoo, ettei silloin kannata panikoida tai jäädä tuijottamaan tyhjää ruutua. ”Yleensä itse teen jotain aivan muuta, hengailen kavereiden kanssa, kuuntelen musiikkia, luen muiden ihmisten tekstejä – saan niistä yleensä inspiraatiota. Yritän olla ajattelematta koko asiaa ja lopulta sanat löytyvätkin ja palaan läppärini ääreen”.

Lisää Estellestä? Lue Estellen pitkä haastattelu tästä ja DIMILY-trilogian ensimmäisen osan arvostelu tästä.

Kuvat: Alison Miller (Estelle) ja Mirkka Hautamäki

← Takaisin
seuraa meitä