Ilmiöt
30.10.2018
|
Elisa Grönholm

Kirjoita romaani kuukaudessa eli National Novel Writing Month

Oletko haaveillut kirjoittavasi kirjan? Nyt on tilaisuutesi: osallistu National Novel Writing Monthiin, joka alkaa marraskuussa! Haastattelimme juttuun Pinja Pajua Suomen nanoyhteisöstä

Mikä on Novel Writing Month?

”NaNoWriMo eli National Novel Writing Month on kirjoittamishaaste, jossa kuukauden aikana kirjoitetaan 50 000 sanaa yhtä tarinaa. Tarkoituksena on heittää sisäinen editori sirkkeliin ja päästää luovuus valloilleen. NaNoWriMon aikana kirjoitetaan keskimäärin 1667 sanaa päivässä, jotta 50 tuhatta sanaa 30 päivän aikana onnistuu mahdollisimman kivuttomasti.

NaNoFinland on Suomen oma NaNoWriMo-yhteisö. Suomi on tosiaan oma regioninsa eli alueensa, ja Suomen aluefoorumeilla voi hihkua onnistumisiaan, valittaa kirjoittamisen kangertelusta tai pulista aika lailla mistä tahansa maan ja taivaan väliltä. Parasta NaNoWriMossa on sen ympärille kehkeytynyt yhteisö. Foorumeilta löytyy taatusti joku, jonka kanssa on hyvä pähkäillä tekstinsä sisältöä, ja jos sattuu asumaan isommalla paikkakunnalla, lähiseuduilla saatetaan jopa järjestää tapaamisia. Näissä porukka sanasotailee 15 minuutin erissä, setvii sotkuisia juonikuvioita ja puhuu kovaan ääneen kaikesta, mikä kirjoittajia nyt yleensä mietityttää. Yhteisön avulla marraskuu tuntuu paljon helpommalta ja jokainen saa tarvittavat mononkuvat takamukselle.”

Miten voin osallistua?

”Osallistuminen tapahtuu rekisteröitymällä sivustolle, luomalla siellä oman romaanin ja sitten päivittämällä sanamäärää. Loppukuusta on mahdollisuus validoida koko juttu, jolloin tekstitiedosto kopioidaan validointikenttään (tai napataan sopiva sanamäärä lorem ipsumia, jos teksti on kirjoitettu käsin) klikkaamalla nappia. Omaa tekstiä ei ole pakko jakaa kenellekään muulle eikä se tallennu sivustolle, mutta halutessaan voi vaikka pyytää editointiin avuksi betalukijaa marraskuun jälkeen. Kirjoittamisaikaa on marraskuun ensimmäisestä klo 00:00:00 aina marraskuun viimeiseen kello 23:59:59 asti, jolloin on viimeinen sekunti validoida oma tekstinsä ja saada voittajapalkinnot (usein alennuskoodeja kirjoittamiseen liittyviin juttuihin sekä palkintodiplomi).”

Miten kirjoittaa romaani kuukaudessa?

”NaNoWriMossa parasta on, että teksit saavat olla ihan mitä tahansa. Kieltä ei kukaan määrää, vaikka englanniksi onkin ehkä vähän helpompi saada sanoja (1 sana suomeksi on noin 1,4 sanaa englanniksi). Sisältö saa olla ihan mitä tahansa fanfictionista scifiin tai runoudesta videopelikässäriin – voitto napsahtaa jokaiselle 50 tuhannen sanan jälkeen. Aloittaa voi miten tahansa, mutta ensin on tärkeintä vaientaa sisäinen editori (mielellään pysyvästi) ja vain katsoa, mitä saa aikaiseksi. Kaikkien kirjoittamisesta vähänkään kiinnostuneiden kannattaa kokeille, kuinka pitkälle haasteessa pärjää. Jos tarina loppuu kesken, aina voi aloittaa uuden. Kirjoittamisessa kehittyy vain kirjoittamalla, ja jos joulukuussa teksti näyttää ihan siltä itseltään, niin ainakin se on saatu ulos ja seuraavaksi vuorossa on sen hiominen. Jostain kaiken sen kuran keskeltä saattaa löytyä timantteja. Eikä ajastakaan tarvitse liikaa huolehtia, sillä jokainen etenee omalla vauhdillaan, mutta kisailu kaverin kanssa usein motivoi ylittämään omat rajansa. Jotkut suunnittelevat tarinansa tarkkaan, toiset menevät sinne, minne teksti vie. Tärkeintä vain on saada tarina kirjoitettua, ja jos ei mitään muuta syytä keksi, niin NaNoWriMo on ainakin hyvä tekosyy sulkeutua omaan luolaansa ja naputella päässä pyörinyt idea todelliseksi.”

Young Writers Program on NaNoWriMon alle 18-vuotiaille suunnattu sivuto, jolla tavoitetta voi säätää ikäkaudelle sopivaksi.

← Takaisin
seuraa meitä