Kirjoittajakoulu
30.3.2017
|
Terhi Rannela

Syö norsu pala palalta

Pyörittelet turhautuneena kynää, tuijotat tyhjää valkoista tiedostoa. Haluat kirjoittaa, mutta teksti ei ota tulta alleen. Mikä estää kirjoittamisen?

1. Blokki
Jokainen kirjoittaja törmää esteisiin, niin aloittelija kuin konkarikirjailijakin. Kirjoittaminen voi tyrehtyä täysin, ja kirjoittaja huomaa olevansa blokissa, jumissa. Usein syynä on kärsimättömyys. Kirjoitan tuhatsivuisen mestariteoksen tältä istumalta! Kun jumi iskee, kannattaa muistaa sanonta, ettei elefanttia voi syödä kerralla, vaan pala palalta.
Ratkaisu: Käy kävelyllä, elokuvissa tai lue kirjaa saadaksesi ajatuksesi pois jumista.

2. Vastarinta
Oletko ryhtymässä kirjoittamaan, mutta roikutkin Facebookissa tai jopa oman huoneen siivoaminen houkuttelee? Monesti kirjoittajat käyttävät kirjoittamisen vastustamiseen enemmän aikaa kuin varsinaiseen kirjoittamiseen. Opi tunnistamaan houkutuksesi.
Ratkaisu: Aloita pienestä. Kokeile kymmenen minuutin kirjoitushetkeä.

3. Perfektionismi
Täydellisyyden tavoittelija eli perfektionisti hioo tekstiään kuukaudesta toiseen, pelkää virheitä eikä päästä käsistään sellaista, mitä ei itse pidä täydellisenä. Perfektionisti saattaa jäädä jumiin jopa yhden lauseen hiomiseen.

4. Huonouden pelko
Perfektionismi ja huonouden pelko ovat sisaruksia keskenään. Huonouden pelon vallassa oleva ei uskalla näyttää tekstejään muille, mikä estää kehittymistä. Mitä muut minusta sanovat? Kirjoittajan on ensiarvoisen tärkeää oppia ottamaan palautetta vastaan.
Ratkaisu kohtaan 3 ja 4: Anna itsellesi lupa kirjoittaa maailman huonointa tekstiä, sillä se vapauttaa. Älä pelkää virheitä, sillä niitä ei ole olemassakaan.

5. Väärät ajatukset
Toisin kuin luullaan, kirjoittaminen ei välttämättä vaadi pitkää yhtenäistä ajanjaksoa, kuten kesälomaa.
Ratkaisu: Joka päivä voi kirjoittaa jotakin. Bussipysäkillä, käytävällä ennen oppitunnin alkua, uimahallin kahviossa. Jos kirjoittaa joka päivä sivun, vuodessa kertyy jo 365 sivua…

6. Lykkääminen
Ihminen on luovimmillaan keksiessään erilaisia tekosyitä olla tekemättä jotakin. Kirjoitan huomenna, ensi viikolla, pääsiäislomalla.
Ratkaisu: Luovu tekosyistä ja teroita kynäsi!

7. Aiemmat kielteiset kokemukset
Onko joku töksäyttänyt jotakin loukkaavaa teksteistäsi? Voit kutsua sellaista palautetta hirviöperhoseksi. Onko hirviöperhonen jäänyt kummittelemaan mieleesi?
Ratkaisu: Puhalla perhonen pois, ja muista kaikki myönteiset sanat. Ota niistä voimasi.

8. Itsesensuuri
Haluaisin kirjoittaa, mutta mitähän äitini sanoo…
Korostunut itsesensuuri estää kirjoittamasta. Kirjailijat ovat sitä mieltä, että kaikesta saa kirjoittaa, kaikesta pitää kirjoittaa. Pitää uskaltaa astua rajan yli välittämättä muitten mielipiteistä.
Ratkaisu: Tartu kynään!

Taija Tuomisen Minusta tulee kirjailija -teos (Kansanvalistusseura 2013) inspiroi tämän jutun kirjoittamista.
Kuvat: Mirkka Hautamäki

← Takaisin
seuraa meitä