Kirjoittajakoulu
5.4.2019
|
Aino Aaltonen

Taistelu tyhjän paperin kammoa vastaan

Tietokoneen näytöllä on auki tekstinkäsittelyohjelma. Edessä pöydällä lojuu aukinainen muistikirja. Molemmissa on jotain yhteistä: sivu on tyhjä ja pysyy sellaisena. 

Parhaimmassa flow-tilassa sanat siirtyvät paperille ilman ponnisteluja, jolloin tarina alkaa lentää ja elää omaa elämäänsä. Kirjoittajat etsivät flow-tilaa lakkaamatta. Jotkut löytävät sen helpommin, jotkut eivät välttämättä koskaan. Flow-tilan vastakkaisessa päädyssä kirjoittajalla on tarina, mutta ei sanoja sen kertomiseen. 

Kaikki kirjoittajat tietävät mistä on kyse. Jokainen kirjoittaja pelkää sitä ja jokainen kärsii siitä ajoittain. Kirjoitusblokin iskiessä ei kuitenkaan kannata stressaantua liikaa, saati jäädä  tuijottamaan tyhjää sivua tuntikausiksi. Sitä vastaan voi nimittäin kamppailla. 

Kirjoitusblokista pääsee kirjoittamalla

Kirjoittamisessa, kuten niin monessa muussakin asiassa, yksi vaikeimmista asioista on aloittaminen. Joskus kuitenkin täytyy kirjoittaa: kirjoitustehtävä voi esimerkiksi olla kotiläksy tai työjuttu, jonka deadline häämöttää jo näkökentän laitamilla. Kirjoittamista ei kuitenkaan pysty pakottaa, eikä luovuutta voi painaa valojen tapaan päälle. 

Kirjoittaminen ja luovuus on aivoille työläs, urheilusuoritukseen verrattavissa oleva ponnistus. Siksi onkin hyvä herätellä itseään ennen kirjoittamista. On itsestäänselvää, että urheilemaan ei voi lähteä ilman alkulämpöä. Kirjoittajalle pitäisi olla yhtä itsestäänselvää lämmitellä aivoja, luovuuden tärkeintä työkalua, ennen kirjoitusurakkaa.

Lämmittelyharjoituksia

On olemassa monenlaisia lämmitysharjoituksia, jotka voivat olla apuna tyhjän paperin kammon iskiessä. Niitä löytyy lukemattomia määriä netistä ja kirjoista. Niitä voi myös yrittää keksiä itse. Tässä muutama esimerkki:

  1. Nouse ylös, mene ulos, ja unohda kirjoittaminen hetkeksi. Kävele rauhallisesti varttitunnin verran. Kiinnitä huomiota ympäröivään maailmaan, täytä keuhkosi raikkaalla ilmalla ja anna mielesi tuulettua. Kun palaat takaisin sisälle, istu heti koneen tai muistikirjan ääreen ja ala kirjoittaa. Kyseessä on tajunnanvirtaharjoitus, joten älä mieti liikaa kirjoittamaasi äläkä korjaile mahdollisia kirjoitusvirheitä. Kirjoita viidentoista minuutin ajan asioista joita näit, kuulit, haistoit, tunsit ja mahdollisesti jopa maistoit ulkona. Näin saat viritettyä aistisi kirjoittamiseen. Kirjoittamisen jälkeen alleviivaa ne kohdat, jotka puhuttelevat sinua. Valitse niistä yksi, joka toimii kirjoitustehtävän seuraavan osion lähtölaukauksena. Kirjoita vielä viisi minuuttia valitsemasi kohdan inspiroimana. 
  2. Katso alas jalkoihisi ja kirjoita kenkiesi tarina. Missä ne ovat kävelleet, mitä ne ovat tehneet ja nähneet? Anna kengille oma ääni. Jos olet avojaloin, kirjoita niiden kenkien tarina, jotka sinulla oli viimeksi jalassa. Vaihtoehtoisesti voit kirjoittaa minkä tahansa vapaavalintaisen esineen tarinan. Tarina voi olla niin lyhyt tai pitkä kuin sanottavaa riittää. 
  3. Kirjoita mahdollisimman tarkka kuvaus jostakin hetkestä, tuntemuksesta tai asiasta. Voit esimerkiksi pohtia miltä valo näyttää, miltä kivet tuntuvat kengän alla tai miltä peltikattoon ropiseva sade kuulostaa. Yritä käyttää mahdollisimman kuvailevaa kieltä.
  4. Joskus paras tapa päästä kirjoitusblokista eroon on kirjoittaa jotain tarinan maailmaan liittyvää, mutta sellaista, mitä ei kuitenkaan tule käyttämään itse tarinassa. Kokeile esimerkiksi kirjeen kirjoittamista tarinan päähenkilölle.

Kirjoitusblokkia vastaan taistellessa ei ole mitään väliä mitä kirjoittaa. Tärkeintä on kirjoittaa, ihan mitä tahansa, sillä kirjoittamalla pääsee kirjoittamisen makuun. Tyhjän paperin kammon edessä ei saa nyörtyä tai pelästyä, vaan se pitää kohdata. Kirjoittamisen iloa!

 

 

Kirjoittaja opiskelee luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa ja kamppailee tyhjän paperin kammon kanssa lähes viikoittain. Joskus paremmalla, joskus huonommalla menestyksellä.  

← Takaisin
seuraa meitä