Kuva: Sabrina Bqain, Tammi
Kun lapsena haaveilin siitä, että minusta joskus tulisi kirjailija, en osannut kuvitella, että ensimmäinen julkaistu teokseni olisi romantiikkaa.
Yläkoulussa ounastelin, että esikoisteokseni voisi olla fantasiaa, yliopistoikäisenä kuvittelin kirjoittavani kirjan väkivallasta ja ihmissuhteista. Sitten Hattaradilemman (Tammi, 2025) ensimmäiset kohtaukset putkahtivat päähäni, ja tajusin, että minähän olenkin kirjoittamassa romanttista teosta nuorille ja nuorille aikuisille.
Matkan varrella olen oppinut paljon romantiikan kirjoittamisesta – ja paljon riittää vielä oppimista, koska kirjoittaminen on laji, jossa voi aina kehittyä.
Listasin kolme asiaa, jotka olen oivaltanut tähän mennessä. Toivottavasti näistä iloa myös muille, jotka haluavat kirjoittaa romantiikkaa!
Rakastan kirjoittaa nokkelaa sanailua ja kipakkaa dialogia, ja sen kautta on helppo tuoda esiin hahmojen välistä dynamiikkaa. Henkilöiden välistä fyysistä kipinöintiä taas voi kirjoittaa vaikka viipyileviin kosketuksiin ja vaeltaviin katseisiin.
Hattaradilemmaa kirjoittaessani minun piti muistuttaa itseäni, että vitsailun ja kipinöiden vastapainoksi tarvitaan myös hetkiä, jolloin päähenkilöt paljastavat toisilleen asioita, joita eivät ole uskaltaneet kertoa kenellekään toiselle. Päähenkilö Emmalle tällainen hetki on esimerkiksi se, jolloin hän lopulta kertoo Eelille, miksi hän rakastaa romanttista kirjallisuutta niin paljon.
Harjoitus: Kirjoita kohtaus, jossa romanssin päähenkilö paljastaa ihastukselleen jotakin henkilökohtaista, mitä ei ole paljastanut kenellekään muulle. Mikä saa hänet luottamaan toiseen henkilöön niin, että hän uskaltaa jakaa tämän asian itsestään?
Moni romantiikan lukija rakastaa erilaisia trooppeja eli kirjallisuudessa toistuvia juonikuvioita tai kohtauksia. Esimerkiksi vihollisista rakastavaisiksi -asetelma tai vain yksi sänky -kohtaus ovat monelle romantiikan lukijalle tuttuja.
Itse näen tällaiset troopit hyödyllisinä työkaluina, joita voin käyttää tarinani rakentamiseen. Hauskinta on, kun trooppia voi kääntää vähän uuteen asentoon tai kun sen voi tuoda tekstiin mukaan yllättävällä tavalla. Esimerkiksi Hattaradilemmassa Emma, joka romanttisten kirjojen rakastajana tuntee troopit hyvin, vitsailee sillä, että Eelin huoneesta löytyykin vain yksi sänky.
Harjoitus: Lue jokin romanttinen kirja. Yritä löytää siitä mahdollisimman monta romanttisen kirjallisuuden trooppia. Löydätkö esimerkiksi jonkin näistä: vihollisista rakastavaisiksi, huoneessa on vain yksi sänky, ystävistä rakastavaisiksi, kolmiodraama, mörökölli ja päivänsäde, uusi mahdollisuus, kielletty rakkaus, työpaikkaromanssi, miljonääri, pikkukaupunki tapahtumapaikkana, lomaromanssi, ikäero, väärinkäsitys, feikkisuhde.
Pohdi: miten kirjailija käyttää trooppeja kerronnassa? Miten sinä voisit käyttää trooppeja omassa tekstissäsi?
Jotta syntyy vahva romanssi, tarvitaan kiinnostavat henkilöhahmot. Kun nämä tapaavat tarinassa ensimmäisen kerran, kohtaamisen pitäisi paljastaa molemmista henkilöistä jotakin.
Mikä on heidän suhteensa toisiinsa? Ovatko he ystäviä, vihollisia, toistensa eksiä, tuiki tuntemattomia? Mitä heidän luonteistaan kertoo se, mistä ja miten he puhuvat ensimmäisessä kohtauksessa, jossa lukija näkee heidät yhdessä?
Hattaradilemmassa sekä Eelin että Emman kiinnostus kirjallisuuteen näkyy heti ensimmäisessä luvussa. Kaksikko ei tunne toisiaan, ja Emman äkkipikaisuus ja tulisuus näkyy kohtauksessa siinä, millaisia oletuksia hän tekee Eelistä. Samalla nähdään, miten Eeli reagoi, kun Emma sekä ärsyttää että kiehtoo häntä.
Harjoitus: Kirjoita ensikohtaaminen kahden henkilön välille. Päätä ensin, onko se tunnelmaltaan ystävällinen, vihamielinen, koominen, nolo, yllättävä, vaarallinen, loukkaava, kiukkuinen vai lohdullinen. Valitse seuraavaksi kaksi hahmoa alta tai kehitä omat pikahahmot. Mieti, mitä lukijan olisi hyvä saada tietää henkilöistä heti ensimmäisessä kohtauksessa. Entä mitä salaisuuksia henkilöhahmot kantavat?
Ulla Onerva (s. 1995) on kirjailija, journalisti, sisällöntuottaja ja palkittu lukuinnostaja, joka tunnetaan kirja-aiheisista sometileistään. Tiktokissa @tarinannuppuja-tilillä on yli 23 000 seuraajaa, ja se on yksi Suomen suurimmista kirjatileistä. Onerva kirjoittaa Oikukkaiden romantikkojen piiri -trilogiaa, jonka avausosa Hattaradilemma aloitti romanttisen kapinan.
Jutun on mahdollistanut Jenny ja Antti Wihurin rahasto.