Läsglans
1.6.2023
|
Samira Bairou, 15 år

Anteckningar om sorg och vår förståelse för livet

Tua Forsström: Anteckningar. Förlaget M. Ljudbok inläst av författaren, 2018 

Tua Forsströms ljudbok Anteckningar är en rörande och vacker bok om sorg där naturen blir metafor för känslor. Diktsamlingen hjälper oss att förstå livet ur olika perspektiv. 

Anteckningar av Tua Forsström är en finlandssvensk diktsamling som består av fyra korta avdelningar. Trots att jag inte tidigare läst dikter eller lyssnat på ljudböcker, var det inte svårt för mig att sätta mig in i boken. Anteckningar är Tuas tolfte diktsamling och har fått en välförtjänt uppmärksamhet i både Finland och Sverige. Inläsaren är Tua själv, vilket gör boken mer personlig. Hennes röst är passande och lugn. Hon använder sig av sina egna erfarenheter och bildar metaforer av dem. Hennes liv speglas i dikterna men lämnar ändå rum för egen tolkning och uppfattning.  

Början av boken utspelar sig under sommaren och Tua skriver om sin barndom. Hon berättar om resor till Island och turer till stranden. Vattnet, sjön och havet är upprepande ämnen genom hela boken. Tua har en underbar talang för att blanda ihop tragedier med goda, betydelsefulla minnen av hennes nära och kära.  

“Jag vet att när olyckan drabbar oss och tar det mest älskade tänker en människa inte många tankar”. 

När glädjen av sommaren tar slut återvänder den mörka hösten och därefter snön. Tua talar öppet om döden i sina dikter samt sorgen som följer. Hon talar om Vanessa, en liten flicka som dog och konstant dröjer kvar i omgivningen. Det berättas inget direkt om dödsfallet, Tua skriver i korthet om flickan: “Varför hon som var så liten, varför inte jag.” Döden och sorg nämns flera gånger och på ett mycket gripande likväl begripligt sätt. 

Många av hennes dikter är metaforer om naturen och djur; Vanessa är floden, tvättbjörnen som hamnat i fel värld, haren som börjar springa i zick-zack. Vissa kanske anser att dikterna är “underliga”, speciellt sådana som inte är bekanta med poesi. Jag tyckte att dikterna var rörande men samtidigt vackra då jag reflekterade kring dem. 

Tua talar inte bara om livets ledsamheter, utan tar också fram aktuella saker såsom klimatförändringen.

Anteckningar är en diktsamling som ger upphov till läsaren att försöka förstå livet ur olika perspektiv – som ett barn, en förälder, glad och sorgsen. Tuas verk är enkla, uppfriskande och mångsidiga. Varje dikt är speciell. Denna bok är en bra nybörjarbok för sådana som är intresserade av svensk poesi. Trots att boken är riktad och annonserad för vuxna tycker jag att den är passande för ungdomar. En intressant och ny upplevelse!  

← Takaisin
seuraa meitä