Läsglans
25.11.2022
|
Årskurs 5 i Sandsund skola, Pedersöre

Årskurs 5 i Sandsund skola besöker bokmässan

Kan barnen i Kompisdeckarna hålla tyst?

kompisdeckarna

Årskurs 5 från Sandsund skola i Pedersöre hörde till de yngsta som deltog i Prata bok. Klassen vek åtta veckor för projektet. En minne för livet, skriver de i sitt bidrag till Läsglans.

“Markus ögon har vant sig vid mörkret i skubben. Det är kyligt och han huttrar till.

Allt hade gått så snabbt. Hissen hade stannat på K-våningen och de hade stigit ut. Det var en lång smal gång med två dörrar i ändan av gången, den ena på vänster sida och den andra på höger sida.

Där inne är den, hade Mats sagt och pekat på dörren på den högra sidan, och sedan öppnat dörren och knuffat in Markus…”

Det här kan du läsa i Eva Höglunds bok Kompisdeckarna: Den farliga lasten. I åtta veckor har vi i årskurs fem i Sandsund skola jobbat med boken. Vi har läst och pratat om boken. Vi har funderat på hur det är att vara författare. Författaren Eva jobbar som informationsspecialist på Åbo Akademis bibliotek i Åbo. Hittills har hon skrivit två böcker: “Kompisdeckarna löser paketmysteriet” och “Kompisdeckarna: den farliga lasten”.

Våren 2022 skickade vi in ett bidrag till Prata bok. Projektet handlar om att skolklasser får möjligheten att framföra ett program på bokmässan i Helsingfors. Svenska Litteratursällskapet stå för kostnaderna tillsammans med bidrag från Stiftelsen Brita Maria Renlund och Svenska kulturfonden. I vårt program på bokmässan fokuserade vi på karaktärerna i boken. Tre elever intervjuade författaren Eva, två av eleverna var i roll som karaktärer ur boken.

 Boken Kompisdeckarna och Den farliga lasten handlar om kompisarna Andrea, Erik, Elise och Markus som löser ett mysterium i staden Åbo. När de hör talas om att en last fylld med narkotika ska anlända till Åbo blir det spännande, de har lovat att inte ha hemligheter för varandra, men kommer dom kunna hålla det?

 Dagen på Mässan, 27.10

“Då vi körde till tågstationen var det kallt ute. Då vi kom till tågstationen var vi väldigt nervösa och glada. Tåget avgick kl. 5:36. På vägen till Helsingfors fick vi inte äta godis. Vid Seinäjoki bytte vi tåg. När vi satt i tåget åt vi mellanmål. När vi kom till Böle var vi framme. Klockan var runt 10 då. När vi gick in på mässcentrets utegård hittade vi en skulptur som man kunde klättra upp i. Det var en rutschkana! Sekunden som vi gick in i mässcenret fick vi en chock, det var enormt! Vi började med att gå på WC, sen gick vi runt med vår grupp på bokmässan. Vi åt mat på en restaurang som hette Eat And Meet. Det var god mat och vi testade kaffe. Efter lunchen hade vi lite tid att gå runt på mässan tills det var dags att samlas för vår show. Thea, Johannes och Meya gjorde ett jättebra jobb tillsammans med Eva Höglund om att presentera boken Kompisdeckarna: Den farliga lasten, dock så hade de lite problem med mikrofonerna, men det gick bra.  Efter det gick vi själva på bokmässan, det var kul eftersom vi fick vara med våra kompisar. Före vi promenerade tillbaka till tågstationen och hoppade på tåget hem besökte vi Hesburger. Alla var nöjda och glada.”

Erin, Taghride, Tilde

Vi tyckte verkligen om Eva Höglunds bok Den farliga lasten. Den var tillräckligt spännande och den blev aldrig tråkig. Resan till Helsingfors och bokmässan satte verkligen guldkant på vardagen. Ett minne för livet!

Tack Eva för en sådan härlig bok!”

 Vi vill också tacka Läscentrum för att ha ordnat allt så bra!

Årskurs 5 i Sandsund skola, Pedersöre

 

← Takaisin
seuraa meitä