Läsglans
11.11.2021
|
Degerö lågstadieskolan

Bråk, blod och hämnd i noveller för barn

Inför Prata bok på Bokmässan i Helsingfors läste årskurs 6 i Degerö lågstadieskola Hanna Lundströms bok Bilskelettet. Sju berättelser. Emmy Wickholm och Linus Pöntinen recenserar berättelserna Hämnden och Bara lite blod. Eleverna efterlyser tydighet.

 Bilskelettet , Hanna Lundström  (Schildts & Söderströms) 

Passar bilden på pärmen till boken? Varför/varför inte

Den passar helt okej, den är lite konstig om du inte har läst boken men sen efter du läst den börjar du förstå pärmen. 

Hämnden 

Första berättelsen Hämnden är skriven i jagform så jag vet inte namnet på ”pojken”, men pojken och Simon har alltid bråkat. Så länge de kan minnas har de bara bråkat. Men nu vill pojken ha slut på det, han ska attackera Simon.

Han och hans kompis Anton har samlat på sig en massa kottar. De ska åka till Simons hus och kasta alla kottar så hårt de bara kan. När de är framme vid Simons hus så väntar de på att någon ska komma ut. Plötsligt hör de någon, de är redo att kasta kottarna. De börjar kasta dem, pojken skriker ”Jag hatar dig Simon!” En kråka flyger snabbt förbi och skrämmer honom men han bara fortsätter. Men sedan märker de att kottarna tar slut, de tittar upp och ser att det inte är Simon! Det var Simons pappa! Pojken och Anton bara tittade på honom, han sa ”varför kommer ni ens och kasta kottar på mig en sån här tisdag kväll, ni borde ge er iväg före jag ringer era mammor och pappor.” Jag och Anton ger oss iväg, Anton åker hem men jag stannar kvar i parken. Plötsligt kommer han på, oj vad om min mamma får veta! Vad kommer hon att säga då? 

Om jag skulle ändra något i början av boken skulle det säkert vara att pojken skulle ha fått ett namn och kanske att miljön skulle vara lite bättre förklarad.  

 I Hämnden är klimax säkert att det inte var Simon utom hans pappa och lösningen att de kom snabbt iväg från Simons hus. 

Detta tycker jag om boken

Hämnden är kreativ och inte riktigt vad man tänkte att man skulle läsa när man fick boken, och den är annorlunda jämfört med andra böcker.  

Betyg på skalan 1-5 

Hämnden: 4/5

Emmy Wickholm

Bara lite blod

Pärmen passar bra eftersom det på pärmen finns bilder som representerar alla sju olika historier i boken. 

Denna historia äger rum på ”rampen” där de skejtar och i Jasmins hus. 

Den här boken handlar om två bästisar som har bestämt sig för att gå och skejta. Medan de förbereder sig ser Lilo att hennes mamma har skickat ett meddelande. 

”Ska bli kul att se dig vinna ! Du är bäst! Mamma” Hon tittar upp på Jasmin och tänker tillbaka på tiden då när de båda spelade fotboll, men tyvärr hade Jasmin slutat eftersom deras nya tränare inte var särskilt kiva. Lilo ser tveksam ut, men Jasmin lockar henne till rampen med hennes nya skateboard, och det lyckas. Väl där, så visar de varandra sina nya tricks i den starka solen och Lilo tänker att det här är som det ska kännas när man har en äkta vän. Då kände Lilo en vattendroppe droppa på hennes arm, och de bestämmer sig för att gå hem men Lilo säger ”ett trick till” , och Jasmin håller med. Mitt i tricket faller Lilo och börjar blöda, hon är förvirrad och börjar rabbla på om sitt ben åt Jasmin. De går hem till Jasmin för att söka läkemedel och annat. Väl hemma hos Jasmin, tar Jasmins mamma fram mat och de äter. Efter en stund, kommer Lilos mamma dit och ett bråk börjar.

Läs boken för att få reda på fortsättningen. 

Personligen skulle jag kanske ändra början av boken lite, och göra den lite lättare att förstå. Mera av en ”röd linje” skulle också gjort erfarenheten lättare. 

Jag skulle säga att bokens klimax var när Lilo föll och den simpla lösningen var att gå hem till Jasmin. 

Jag tycker att boken var bra, men väldigt kort. Jag ger den 3/5 stjärnor.  

Linus Pöntinen

← Takaisin
seuraa meitä