Läsglans
2.12.2022
|
Klass 9 F i Cronhjelmskola

Elever i Cronhjelmskolan om “Vi ska ju bara cykla förbi” Bokmässan är en häftig upplevelse

Några av våra tankar kring boken “Vi ska ju bara cykla förbi”

kansikuva, pyörä

Vi började höstterminen med att läsa Ellen Strömbergs nya ungdomsroman “Vi ska ju bara cykla förbi” som utkom våren 2022. Boken var väldigt intressant och vi känner igen oss väldigt mycket i handlingen eftersom personerna i boken är tonåringar och bor i ett litet samhälle vilket vi också gör. Författaren Ellen Strömberg har växt upp i Larsmo och gått i Cronhjelmskolan precis som vi.

Boken handlar om hur livet kan vara för två tonårstjejer i ett litet samhälle på landet. Att vara i tonåren i ett litet samhälle kanske inte alltid är så roligt och händelserikt. Tjejerna har ofta tråkigt och försöker alltid hitta något att göra. De cyklar ofta runt i jakten på något roligt. De börjar snart söka efter pojkvänner för att få något att göra och de går väldigt långt för att få hänga med pojkarna de börjat gilla. De stjäl alkohol av sina föräldrar och smiter in på fester.

Texten i boken är väldigt bra skriven för den åldersgrupp som boken är ägnad åt. Man känner igen sig i mycket av boken som tonåring fast den är skriven av en vuxen person.

 Att hitta på frågor till intervjun med Ellen Strömberg

När vi hade läst boken började arbetet med att fundera på frågor som vi kunde ställa Ellen Strömberg på scenen på bokmässan. Att hitta på frågor var kanske den mest krävande uppgiften. Frågorna är inte nödvändigtvis svåra att hitta på, men för att det ska låta som ett intressant samtal behöver de vara iallafall var något spännande för publiken.

Det var lite svårt i början men när man väl kom igång blev det lättare. Det var enklare att komma på frågor om Ellen men svårare att komma på frågor om boken. Det underlättade att man fick jobba i en grupp och diskutera med varandra. Hela klassen hjälptes åt att hitta på frågor.

Om intervjun:

Matteus Sundqvist: Det kändes nervöst i början men sedan gick det nog bra.

Astrid Penttilä: Då vi började intervjun med Ellen kände man sig ganska nervös men man blev lugnare med tiden, hon svarade bra på frågorna.

Måns Finholm: Det var roligt att få stå på scen på ett så pass stort event. Ellen verkade dessutom van att prata inför folk så samtalet flöt på bra.

Lilja Benton: Naturligtvis så fanns det nervositet, speciellt i början av intervjun, men efter att man satt sig ner och uppfattat att det bara är en intervju och funderat på att vad är det värsta som kan hända, så gick allting bättre och mer naturligt. Vi samarbetade bra och det tycker jag att är viktigt om man ska intervjua som en grupp. Speciellt att veta att man har stöd kändes väldigt bra och det fick mig att slappna av mer än om jag skulle ha intervjuat henne själv.

Vi upplevde Ellen som en rolig och snäll person som tycker om att skämta. Hon är också snäll och väldigt modig. Hon verkar vara en väldigt lugn person som kan hålla lugnet i stressiga situationer, vilket är väldigt imponerande. Hon är någon som vet vad hon vill och kan vara väldigt ärlig. I intervjun gav hon oss intressanta svar och gjorde så att det blev en avslappnad stämning på scenen.

 Om bokmässan och Prata bok

Att få delta på bokmässan var en häftig upplevelse. Bokmässan var en jättestor tillställning med många människor, många intressanta böcker och diskussioner med författare. Det var roligt att gå runt där och titta på andra som intervjuade författare och att hitta inspirerande böcker att läsa.

Vi upplever att Prata bok var bra ordnat och hela konceptet är smart uttänkt. Det är en bra grej som förhoppningsvis får många att inse att det är roligt att läsa böcker. Det är bra att ge ungdomar chansen att få göra sånt här, det inspirerar till läsning och man blir bättre på att prata inför en stor grupp med människor. Vi är väldigt glada att vi fick möjligheten att delta!

← Takaisin
seuraa meitä