Läsglans
2.2.2022
|
Alice Granholm, 15 år

En berättelse om unga som tar kontroll 

Asger Albjerg: Nyckeln till dörren i muren, Litorale 2021

Ungdomsromanen Nyckeln till dörren i muren av Asger Albjerg handlar om ungdomarna Anjara och Johannes och deras kompisar. Anjara och Johannes bor grannar. Ändå kan de inte umgås på riktigt. En stor och bred mur löper mellan vännernas trädgårdar. De kan bara träffas och prata med varandra genom en liten spricka i muren. De möts och pratar ofta med varandra där, men är tvungna att avsluta genast någon kommer. De vill kunna träffas fritt, som vanliga kompisar, men det kan de inte. Det är Anjaras pappa som har bestämt att de inte får ses.

Det har Anjara och Johannes bestämt sig för att försöka ändra på. Inne i en grotta, på stora svartön, långt ut i havet, sägs det att det finns en nyckel till dörren i muren som hindrar dem från att träffas. Muren har byggts en gång i tiden för att skilja människor med olika hudfärg åt. Anjara och Johannes bestämmer sig för att försöka hitta nyckeln. Allt för att kunna bli fri från bestämmelserna om att de inte ska få träffas. Det är inte helt lätt, till och med farligt för dem. En hel del spännande äventyr får de vara med om i boken.

När saker och ting sätts på prov och människor som inte riktigt känner varandra måste samarbeta för att inte förlora det som de håller kärt, då kan förståelsen och acceptansen för varandra börja växa och gro.

Boken tar upp vuxnas fördomar mot olikheter. I boken behandlas också ungas känsla för vad som är rätt. De unga kämpar för vad de tror på och de har en hel del att lära de vuxna.

Texten är lättläst och den är skriven i tredjepersonsperspektiv. Boken är egentligen en fortsättning på ”En lycklig dag” som kom ut år 2018, men går bra att läsa fristående.

Jag skulle rekommendera den till barn i tolvårsåldern. Jag tycker även att den skulle passa väldigt bra som högläsningsbok i en klass.

← Takaisin
seuraa meitä