Läsglans
3.11.2023
|
Minea Östman, 15 år

En bok om hur ett tråkigt sommarlov kan bli väldigt farligt

tyttöjä lukemassa

Det sista spåret är en spännande bok om att sanningen alltid kommer fram till slut, att man inte kan glömma sitt förflutna och att en liten by kan ha stora hemligheter.  

Emilia och hennes mamma ska vara sommaren i Åhus, en liten by vid havet. I rummet där hon ska bo hittar hon en gammal dagbok gömd bakom en byrå. Hon läser den och vill veta vad som hände med författaren, men det leder till ett farligt äventyr. 

Emilia som är 17 år gammal och ska börja sista året på gymnasiet till hösten får veta att hennes föräldrar ska skilja sig. Hon tycker att hon är för gammal för att vara ett skilsmässobarn, och vill verkligen inte på en tröstresa med sin mamma. När Emilia hittar en dagbok blir hon väldigt intresserad av vem det är som har skrivit den, och vill försöka allt för att hitta personen med initialerna I.V. Hon läser om alla platser I.V besöker i Åhus och åker dit själv. Emilia tänker på henne som en vän. I.V skriver om en pojke med initialen R, han har en hund som heter Lady. I.V har ritat Lady i sin dagbok. De möts varje dag på stranden. När Emilia ska läsa mera i dagboken tar texten slut, hon bläddrar vidare men det finns bara tomma sidor. 

En sen kväll när Emilia är ute och går på stranden kommer en hund och hoppar upp i hennes famn. Lite senare kommer en man springande, det är hundens ägare. Han ser ut att vara ungefär i 50-årsåldern. De pratar en stund och Emilia får reda på att hundens namn är Freja. Hon känner igen hunden, den är av samma ras som hunden i dagboken.  

Nu vill Emilia verkligen hitta vem I.V var och veta vad som hände med henne. 

Hon vet att det är väldigt länge sedan dagboken är skriven så hon har inte så stort hopp om att hitta I.V. Hon tar kontakt med polisen och pratar med en pojke som heter Oskar, han säger att det inte finns mycket de kan göra då det knappt finns någon information om I.V i dagboken. När polisen inte kan hjälpa så bestämmer Emilia sig för att hitta I.V själv. Men det kan ha varit det dummaste Emilia någonsin har gjort. 

Jag tycker att den här boken är en av de mest spännande böckerna jag har läst. Den är spännande från början till slut, och den kan räknas höra till många genrer. Man kan lätt fantisera om miljön och situationerna. Dagbokstexterna är väldigt lätta att förstå. Jag skulle rekommendera den här boken till de tonåringar som gillar spänning, men som också vill ha en realistisk bok som man lätt kan leva sig in i.  

← Takaisin
seuraa meitä