Läsglans
3.2.2023
|
Sabina Blom och Stella Strömberg Hagelstamska skolan

En glimt av en författare – Sebastian Nyberg

sebastian nyberg

Fotograf: Vanessa Forstén

Som författare åker jag ofta till skolor och bokmässor för att tala, det har en stor positiv effekt på mitt självförtroende, säger författaren Sebastian Nyberg som besökte Hagelstamska skolan i Grankulla den 7 november.

Nyberg började på skrivarkurs för nybörjarförfattare när han var 46, nämligen 2017. På kursen fick han skriva i grupp, vilket hjälpte honom hitta i litteraturens värld. Strax efteråt fick han fart och skrev Rigelstenen (2021) och Adjutantens hemlighet (2022). Han har börjat skriva sin tredje bok, en deckare.

På lågstadiet skrev jag skrev många uppsatser och läste mycket fantasy, skräck och skattjakt. Senare började jag läsa mycket välskrivna science fiction-verk av Stephen King. Jag blev inspirerad av Stephen Kings bok om att vara författare.

Enligt Nyberg är Rigelstenen inspirerad av gamla myter, gudar och Neil Gaimans olika verk. Innan han skrev böcker tecknade han satiriska serier. Rigelstenen var hans första och mest utmanande verk. Efteråt ville han pröva att skriva en annan genre, något lättare, nämligen äventyr och skattjakt. Tredje boken är en deckare, vad kommer fjärde bokens genre vara?

Nyberg erkänner att han skulle vilja gå tillbaka i tiden och börja skriva tidigare. Han tror att han skulle orka skriva bättre om han hade byggt upp en vana när han var ung. Tack vare sitt jobb som diplomingenjör är han ofta utmattad och har inte tillräckligt med motivation. Därför har han ett mål att skriva ca 200 ord på veckoslutet för varje dag han missat under veckan som gått.

Om du vill bli författare, ska du först se till att du har intresse och att du tycker om att skriva. Börja inte på något långt eller invecklat, men börja med något lätt som dikter. Förvänta dig inte att bli framgångsrik när du är 15. Man behöver tålamod att både skriva och sälja böcker. När du är 15 har du också andra prioriteter som skolan och framtiden. Ta skrivandet som en hobby, man vet aldrig om det lyckas eller inte.

← Takaisin
seuraa meitä