Läsglans
14.1.2022
|
Ester Granholm, 15 år

En humorserie riktad till högstadieelever

Kaj Korkea-aho, Ted Forsström: Zoo! Kärlek plz (Förlaget M, 2019)

Pärmen till Ted Forsströms och Kaj Korkea-ahos Zoo Kärlek plz tycker jag passar riktigt bra, den är kul att titta på och det kommer fram mycket som boken handlar om när man tittar riktigt noga. Till exempel igelkotten som syns på pärmen framkommer ofta i boken. Pärmen väcker ens uppmärksamhet och avspeglar att det är en humorbok väldigt bra.

ZOO!-serien är en humorserie som handlar om Atlas, 14 år. Hans bästa kompis Elliott har flyttat till andra sidan världen och man får läsa Atlas mejl till honom från skolstarten på åttan och tre månader framåt. I mejlen berättar han hur det är i skolan och om de nya klasskamraterna Sarah-Li och Dharampreet. Men också de gamla klasskamraterna, till exempel Justus och Tessie kommer upp flera gånger i mejlen. Han berättar om alla konstigheter eleverna och lärarna hittar på och hans åsikter kommer bra fram. Man får också höra om Miniturken som Atlas hänger med och alla de underligheter han har för sig. Atlas är väldigt duktig på att rita och i varje mejl får man se olika bilder som Atlas infogat i mejlet. Han och Elliott bedriver också en tidning – ZOO!, som är seriestrippar om djur som de själva ritar och man får med jämna mellanrum också se seriestripparna.

 

Kärlek plz

Kärlek plz är tredje boken i serien ZOO!. Boken går förstås att läsa bara för sig men jag skulle säga att man skulle ha svårt att förstå vad som händer eftersom mycket hör ihop med de föregående böckerna. Till exempel personerna beskrivs bara i bok ett så skulle vara svårt att förstå vem personerna är och vad de gjort om man direkt läser tredje boken. I kärlek plz läser man bland annat om Miniturken som har blivit kär i en gammal vän han inte träffat sen tvåan. Och om Atlas som är väldigt förvirrad, Sarah-Li har blockat honom och vägrar ens att tala med honom. Han blir lite intresserad av vikarien i teckning, Claudia och gör allt för att få hennes uppmärksamhet men kanske går han för långt? Kanske det inte är så smart att stalka sin lärare på youtube.

 

Tankar

Alla tre böckerna i serien är väldigt bra skrivna. Kaj och Ted använder ett modernt språk och ibland så blandar dom också in engelska i språket vilket gör det mer troligt att det är en tonåring som skriver mejlen. Några svåra ord finns också med där men man får oftast en förklaring på ordet och det gör bara böckerna mera intressanta. Kaj och Ted är duktiga att få fram vad Atlas känner och tycker när de skriver, och jag kan känna igen mig med många tankar och känslor.

Böckerna skulle kunna bli ännu bättre om man också fick läsa några av Elliotts mejl till Atlas, skulle vara intressant att få veta mer om honom och hur han är som person. Böckerna passar för alla i högstadieålder, oavsett kön eller vad man vanligen läser. Om man är i en sådan sits att man gärna skulle läsa men inte riktigt vet vad skulle jag rekommendera den här serien. Det finns roliga bilder och listor i hela boken vilket gör den lättläst och det tar inte alls lång tid att läsa ut en bok.

Betyg från skalan 1-5

Boken är lättläst och rolig och därför får boken 4/5 av mig.

 

← Takaisin
seuraa meitä