Läsglans
7.1.2022
|
Emmi Svenlin 15 år

En liten bok med stor betydelse

Serien En liten bok har gett ut fem häften om förälskelse. Författarna skildrar kärlekssorg och bekymmer på olika sätt och ur olika synvinklar. Axel Åhmans ungkarl delar liv med en katt, Michaela von Kügelgen skriver om att våga fast man förlorat den man älskar inte en gång, utan många.

Déa Solin, Fabian Silén, Catariina Salo, Axel Åhman och Michaela von Kügelgen: En liten bok om förälskelse (En liten bok 2020)

En liten bok om förälskelse är en samling av fem texter som tar upp olika svårigheter och problem som de flesta människor upplever någon gång i livet. Texterna är inte alls långa men har mycket att lära på få sidor. Texterna lär oss om våga ta steget och riskera att bli sårad, om att bli just så sårad som det går att bli men ändå kunna ta sig upp ur sorgen – samt vikten i att respektera andra.

Fyrbent livskamrat

I Axel Åhmans bok “Morris” får man följa med en ungkarl från Finland.  Roland som han heter lider av hjärtesorg och har tappat all motivation för att få grepp om sitt liv igen efter att ha blivit lämnad av sin flickvän. Boken är skriven ur parets gemensamma katts perspektiv och beskriver hur den fyrbenta vännen upplever situationen och hur de tar sig igenom uppbrottet tillsammans men ändå på två helt olika sätt. Den beskriver på ett fint sätt hur stor tröst och stöd man kan ha i ett husdjur. Den har också glimtar av humor i sig och jag gillar hur författaren har skrivit för att få fram budskapet från ett helt annorlunda perspektiv.

 

“Broken heart-syndrome”

Michaela von Kügelgen berättar i texten “Att överleva ett brustet hjärta” om sitt eget liv, om att gång på gång bli krossad för att sedan kravla sig upp igen och fortsätta kämpa. Hon berättar om den fysiska smärtan man känner när man har blivit lämnad av sin andra halva och om den mentala biten att få hjärnan att programmera bort personen ur ens liv. Samt att lära känna människan man är utan den personen som man delat så mycket med. Hon beskriver hur det är att vara helt hopplöst förlorad i hav av sorger till att överleva och ta sig upp igen.

Att överleva ett brustet hjärta visar hur hemskt det är att bli krossad av den man älskar samt hur värt det är att våga ta steget trots all rädsla. Att trots all sorg som kommer när en del av dig dör bort kommer även en förändring i hur du ser på livet efteråt. Den lär oss att det är möjligt att komma tillbaka stark igen, om inte starkare än förut.

Jag tycker boksamlingen är full med lärdomar och det var intressant att se hur författarna beskrev liknande problem men på olika sätt och från olika synvinklar. De olika texterna är väldigt olika om man ser till sättet de är uppbyggda på. Trots det så kommer samma teman upp i alla texterna och man förstår därför att de hörde ihop.

← Takaisin
seuraa meitä