Läsglans
29.5.2024
|
Sara Hietalahti, 16 år

En naturlig komedi – ett lövs livsinnehåll

kansikuva

Ulla Donners seriebok Den naturliga komedin visar på ett lätt sätt, i ord och bild, på de existentiella frågor mänskan funderat på i alla tider: Vad är meningen med livet, egentligen? Men här är det löv och svampar som ställer frågorna.

Ulla Donner: Den naturliga komedin. Schildts & Söderströms 2023

Den naturliga komedin av Ulla Donner handlar om ett björklöv som drivs med höstvinden, faller till marken och inte vet vad han ska göra. På marken hittar han då en svamp som han sedan börjar kalla Candy och de ger sig av på olika äventyr där de stöter på olika problem och träffar både personer som de känner men även helt okända växter.

Boken utspelar sig i modern tid och har många handlingar, som alla hänger ihop med äventyren och personerna som de stöter på och träffar. Men det finns ett tema som följer lövet genom hela boken, de existentiella frågorna som människor genom alla tider funderat på. Vad är meningen med livet? Vad utgör ett gott och bra liv?

Som helhet är språket lätt att både förstå och läsa. För det mesta är det ungdomligt och tar intryck av engelskan, men på vissa ställen är det lite gammalmodigt. Candy, som är den äldre och smartare av dessa två, använder sig av ett hövligare och lite finare språk på vissa ställen. Medan det lite naiva och blåögda lövet använder sig av ett mer modernt och vardagligt språk.

Boken är strukturerad som en serietidning med sin blå och gula färgvärld, med svart och vitt för kontraster. Bilderna är fina och tydliga med sina skuggor och detaljer, fastän bara fyra olika färger använts för dem. Pratbubblorna och textens font är noggrant genomtänkta för att visa på känslan och stämningen i alla de olika situationerna. Det i kombination med karaktärernas ansiktsuttryck ger läsaren en bra uppfattning om situationernas stämning och gör det lättare att leva sig in i berättelsen.

Perspektivbyten och destruktiva handlingar

Det finns 30 ställen i boken där det citeras eller parafraseras ur Dante Alighieris verk Den gudomliga komedin från år 1321 och de ställen finns alla listade på bokens sista sidor.

Själv tycker jag om boken eftersom man kan läsa den flera gånger och varje gång tolka den på ett nytt sätt. Dessutom är bilderna så vackra och på vissa ställen så detaljerade att man kunde se på dem i nästan hur länge som helst. Boken är heller inte allt för lång för att man inte skulle kunna läsa den flera gånger under dagens gång för att försöka tolka den på så många olika sätt som möjligt.

Boken illustrerar väldigt bra hur alla situationers värde och betydelse beror på perspektiv och hur vissa handlingar är från ett större perspektiv väldigt skadliga, fastän man i stunden kan gynnas av händelsen.

← Takaisin
seuraa meitä