Läsglans
7.2.2024

En rolig och lärorik reportageresa

kuva

Elever från 8c i Oxhamns skola besökte bokmässan i Helsingfors 

Skribenter: Mirjam Furu, Vanna Lithén, Liv Ackrén och Tindra Bäck 

Elever från Oxhamns skola i Jakobstad fick förmånen att åka på en reportageresa till Helsingfors bokmässa 26-27 oktober med anledning av Prata bok. Förutom att de fick höra på intressanta författarsamtal och intervjua finlandssvenska författare fick de nya upplevelser och minnen för livet. 

Torsdagen 

Det var en kall morgon torsdagen den 26 oktober, när en stor del av 8C från Oxhamns skola i Jakobstad stod och väntade på tågperrongen i Bennäs på att tåget som skulle ta oss till Helsingfors bokmässa skulle anlända. Huttrande av kyla såg vi till slut de ljusa tåglyktorna som lyste upp den mörka perrongen och när tåget anlände fick vi stiga på och inta våra platser. 

Efter ca fyra timmar i tåget var vi äntligen framme i Böle. Vi behövde inte gå långt  

förrän vi stod utanför mässcentrum och fick våra biljetter. Bokmässan var stor och det var mycket folk och böcker nästan överallt. Det luktade mat, och det fanns också många restauranger och kaféer där. Först gick vi runt och bekantade oss med bokmässan och sedan samlades vi i bokbyn, som är den finlandssvenska delen av bokmässan. Den delen är betydligt mindre än den finska delen och det märktes också på människorna eftersom nästan alla andra på bokmässan talade finska. I bokbyn fanns två finlandssvenska scener, Fiskehamnen och Blåbärslandet. Det är också på de scenerna som Prata bok-programmen hålls. Läscentrums projekt Prata bok erbjuder skolgrupper att samtala med olika författare och illustratörer på Helsingfors bokmässa. Det är också tack vare dem som vi har fått åka på den här reportageresan.  

Näs skola intervjuar Wilma Möller 

Det första programmet som vi skulle höra på var en intervju med författaren Wilma Möller.  Elever från Näs skola i Larsmo ställde frågor om Möllers nya bok Mysteriet på Prästön, som också vår klass fått läsa nu under höstterminen. Eleverna frågade bland annat hur Möller bygger upp spänning och hur man hittar på en bra cliffhanger. Möllers tips på hur man kan avsluta med en bra cliffhanger är att man istället för att tänka att man ska avsluta kapitlet på ett spännande sätt, svänger om tanken och avslutar kapitlet där det är som mest spännande.  Eleverna frågade också varför hon valde ett läger som miljö och Möller svarar att ett läger passar bra eftersom det finns massa barn på ett läger men få vuxna och inga föräldrar. Möller medger också att hon är intresserad av historia och att det är därför Mysteriet på Prästön har en historisk förankring. 

Att få höra lite hur Möller tänkte när hon skrev boken var intressant, det kändes som att vi fick svar på flera frågor som uppstått under läsningen av boken och det var även roligt att höra författarens perspektiv på hela berättelsen.  

 Bekant ansikte från Jakobstad 

Efter att vi hade lyssnat på intervjun med Möller gick vi runt på bokmässan igen.  I vimlet stötte några från klassen på Malin Klingenberg, en bekant författare från Jakobstad, och passade på att ställa några frågor. Klingenberg tyckte att årets bokmässa var rolig, och hon berättade att hon var där för att bland annat promota sin nyaste bok Knyckarna.  Klingenberg skulle vara med på tre uppträdanden och hade också några möten, men utöver det var hon där för att titta på böcker och träffa bekanta.  

Efter några timmar på bokmässan var det dags att börja bege sig till hotellet.  

Vi kom fram till hotell Arthur ungefär vid 15-tiden och checkade in. Till middag åt vi alla pizza på Vapiano, tack vare ett bidrag som vi fått av Oxhamns Hem och skola-förening Triolen. Efter det hann vi också med lite fritid på stan.   

Fredagen 

Vi började dagen klockan 8.30 med hotellfrukost och efter det packade vi ihop våra saker för att återigen ta oss till mässcentrum. När vi kom till bokmässan gick vi direkt till Fiskehamnen för att invänta dagens författarsamtal.  

oppilaita

oppilaita

Här intervjuar några elever från Oxhamns skola författarna Wilma Möller och  Julia Wickholm. 

Agneta 1944 – en bok om krig 

Klockan 12 skulle vi lyssna på när elever från Vasa övningsskola intervjuade Monica Borg-Sunabacka om boken Agneta 1944. I intervjun berättar Borg-Sunabacka att hon blev inspirerad att skriva boken då hon märkte att det inte finns så många skönlitterära böcker om krig för yngre läsare. Hon ville att boken skulle handla om en yngre person och hon påpekade att hon hellre ville att boken skulle vara en läsupplevelse framom att man skulle lära sig något av den. Enligt henne själv fick hon ganska mycket kritik av kronobybor för hur hon använde kronobydialekt i sin bok. När eleverna från Vasa övningsskola frågade henne om hon har en ny bok i åtanke medgav hon att hon nog har en ny bok i huvudet som hon kanske ska skriva.   

oppilaita

Vasa övningsskola intervjuar Monica Borg-Sunabacka.  

Tegengrenskolan samtalar med Julia Wickholm 

Direkt efter intervjun med Borg-Sunabacka lyssnade vi på när Tegengrenskolan från Vörå intervjuade Julia Wickholm om hennes nya bok Kom hit! Wickholm berättar att hennes inspiration kommer från att hon själv blivit kär vid första ögonkastet. “Att känna att man blivit färdig med något, inte bara med hela boken men också med ett kapitel eller namnet på en karaktär är det roligaste” berättar Wickholm. Hennes tips om man själv vill börja skriva böcker är att läsa mycket och att välja en sak att skriva och bara skriva om det i 10 minuter. Hon rekommenderar också att vi ska läsa boken Yani av Nora Khalil.  

oppilaita

Elever från Tegengrenskolan i Vörå intervjuar Julia Wickholm. 

Efter samtalet med Wickholm var det dags att lämna bokmässan. Klockan 13.26 avgick vårt tåg från Böle och 17.26 anlände tåget till Bennäs. När vi gick och lade oss för kvällen var vi trötta men nöjda. En klasskompis sammanfattade resan med att säga “Det känns som att vi kommit varandra närmare som klass” och det var precis vad vi gjorde. Den här reportageresan var rolig och lärorik. Vi gör gärna något liknande igen. 

← Takaisin
seuraa meitä