Läsglans
19.10.2021
|
Jonatan Kunnas

22 minuter på scenen – unga elever utmanar författare på Bokmässan

Den fjärde oktober samlades de litteraturintresserade studenterna Tilde, Ada, Eleonora och Tilda från Vasa övningsskolas gymnasium i Luckan i Helsingfors. Här fick de utbildas i samband med projektet Prata bok hur man intervjuar en författare och vad som kan förväntas då man talar inför en stor publik. Det gäller dessutom att intervjua två författare samtidigt under temat ”Tabun i litteraturen”, vilket då sker på Helsingfors bokmässa 29.10 kl. 15.00-15.30 med Kaj Korkea-aho och Mathias Rosenlund på scenen Kirjakallio, men hur ska det gå till egentligen kan man fråga sig.

Tidigare samma dag hade fyra grupper femmor-sexor fått ta del av motsvarande program, riktat till en yngre publik.

För att svara på det här kom Yles kulturredaktör Silja Sahlgren-Fodstad på plats med goda råd om hur man skapar en bra intervju och det kan hon säga med erfarenhet. ”Det gäller att lyssna aktivt på författaren, att vara nyfiken, och framförallt att vara så förberedd som man kan”, sade hon. Hur man sedan förbereder sig så gäller det att bekanta sig med författarens tidigare verk och att till exempel titta på andra intervjuer av författaren via Youtube.

Studenterna har redan hunnit läsa största delen av Kaj Korkea-ahos Röda Rummet och Mathias Rosenlunds Theo, men lite osäkerhet finns det i luften eftersom den versionen av Theo som Tilde och Tilda har fått läsa är ett opublicerat manus som de har fått tillgång till i väntan på bokens utgivning. Dessutom finns det spänningar för alla med att delta i ett stort kulturevenemang under en pågående pandemi.

”Även om man är hur förberedd som helst, så är det fullständigt normalt att vara nervös” adderar Märta Westerlund som också hade kommit till Luckan för att utbilda eleverna i hur man uppträder. Märtas tips riktades mera på att acceptera den egna nervositeten och hur man sedan bemöter den, någonting som hon själv skulle ha önskat sig innan sin karriär på Yle X3M:s morgonprogram.

Det finns med andra ord inga tabun gällande det egna framträdandet – man kan svettas, rodna, stamma, skaka med mera och troligtvis kommer ingen att ens märka det. Alltså, hur känns det nu inför bokmässan? frågades gänget. ”Man ska bara komma ihåg att andas, ta det lugnt, komma ihåg vad man läst, och går det fel så gör det ingenting för att ingen annan kan veta att det gick fel. Dessutom känns det mera självsäkert nu när man talat om de här ämnen och när man vet att det finns ett team som stöder – man är definitivt mera taggad inför det här nu.

Läscentrums Prata bok består av sju skolgruppers författarsamtal på Bokmässan i Helsingfors torsdagen den 28 och fredagen den 29 oktober. Projektet ger eleverna möjlighet att läsa in sig på författarnas böcker, förbereda samtalen under ledning av modersmålslärarna och klasslärare samt också skriva recensioner och artiklar för Läsglans. Det är tre elever per skolgrupp som är med uppe på scenen, men hela klassen engageras i förberedelserna och skrivarbetet – som vi kommer att se frukten av här i Läsglans.

Läscentrum samarbetar med Luckan, och redaktörerna från Svenska Yle. Vi erbjuder stöd både till lärarna och eleverna i form av böcker och utbildningsdag i hur man förbereder sig, läser in sig och uppträder på scen. Tanken är att ge både elever och lärare möjlighet att nå ut, att visa att det är roligt att läsa och att man alldeles bra kan tala högt om det!

Prata bok finansieras med stöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Svenska kulturfonden.

← Takaisin
seuraa meitä