Läsglans
19.10.2023
|
Elwa Esberg, 15 år

Ett experiment som blir en illustration av sig själv

kansikuva

Morton Rhue: Vågen. Översättning: Annika Bladh. En bok för alla, 2020.

Ungdomsromanen Vågen är en berättelse om ett socialt experiment med förödande följder i en högskola. Recensenten pekar på det viktiga i att tänka självständigt och lära av historien.

”Vågen” är en ungdomsroman skriven av Morton Rhue, även känd som Todd Strasser, och publicerades ursprungligen år 1981. Boken är baserad på verkliga händelser och utforskar viktiga teman som gruppdynamik, makt, och konsekvenserna av att följa auktoritära order.

Boken utspelar sig i en amerikansk högskola där en lärare, ”Ben Ross”, undervisar om nazismen och Förintelsen. För att hjälpa eleverna förstå dessa händelser bättre, bestämmer han sig för att genomföra ett experiment som han kallar ”vågen”. Tanken är att visa hur auktoritära regimer kan uppkomma och hur människor kan förlora sitt omdöme och moral i strävan efter makt.

Huvudkaraktärer i boken är Ben Ross – Läraren som inleder experimentet, Laurie Saunders som är en elev och flickvän till huvudberättaren David Collins. David Collins är bokens berättare och en av de första som ifrågasätter Vågen. Så har vi Robert Billings, en tidig anhängare av Vågen och Ross’ assistent.

Experimentet börjar som en oskyldig idé, men det växer snabbt när eleverna blir entusiastiska över gemenskapen och disciplinen experimentet ger. De klär sig i uniformer, använder hälsningar och följer Ross’ auktoritet blint. Ross inser dock snart att experimentet har spårat ur och har farliga konsekvenser. Många elever har förlorat sitt omdöme och agerar våldsamt mot dem som ifrågasätter Vågen.

Bokens höjdpunkt är när Ross avslutar experimentet efter en skrämmande händelse där eleverna utestänger en ”icke-medlem” i skolan. Det visar hur maktmissbruk och konformitet kan leda till farliga situationer. Eleverna tvingas nu konfrontera sina handlingar och följderna av att ha följt Vågen så blint.

Boken ”Vågen” belyser vikten av att vara medveten om konsekvenserna av att följa auktoritära ideologier och agera utan eftertanke. Den visar hur lätt det kan vara att förlora sig själv i gruppdynamiken och hur viktigt det är att ifrågasätta och tänka självständigt. Den påminner också om att vi måste vara vaksamma och kritiska gentemot auktoriteter för att undvika att upprepa historiska misstag.

← Takaisin
seuraa meitä