Läsglans
14.2.2022
|
Emmi Svenlin, 16

Flera små liv

Elin Willows roman Nya namn är enligt Läsglans recensent en träffsäker skildring av vuxenblivandet. Hur barndomen, relationer, val och livsplaner formar oss som personer.

kansikuva, ihminen

Elin Willows: Nya namn (Förlaget M, 2021)

Elin Willows bok Nya namn är en roman om hur det är att växa upp. Hur man tror att hela ens liv är på ett visst ställe men sedan inse att man egentligen delar upp sig och lämnar en del av sig på alla de platser man kallar hem. Nästan som att man skapar flera olika liv. Boken lyfter framförallt fram hur alla relationer vi har formar oss till de människor vi slutligen är och trots att vi gått vidare från vissa minnen, så ser vi tillbaka på dem med glädje. 

I boken får man följa med Eva-Sofia genom hennes ungdomsår. Boken börjar samtidigt som en ny vänskap byggs upp och allting känns perfekt. Högstadielivet rullar på och vännerna har många drömmar för framtiden. Men åren går och det är dags att ta nästa steg ut i livet. Det är då problemen börjar smyga fram, avundsjukan dyker upp och osäkerheten väcks. 

Flera år går och Eva som hon då kallas har hamnat i London. Drömmen blev av, men hon har förlorat några vänner på vägen dit. I London får hon sedan flera nya vänner och ett nytt liv börjar. Fastän hon finner trygghet i sina nya vänner och njuter av barndomsdrömmen finns ännu osäkerheten kvar, på nätterna när hon ligger vaken och tänker kommer den krypande fram. Men livet fortsätter och efter en tid i London börjar Eva sakna något mer, en riktning eller en plan för sitt liv. 

Boken slutar i Åbo där Eva-Sofia har påbörjat sitt nästa kapitel och börjat studera igen. Författaren har i slutet också beskrivit hur de olika relationerna mellan vännerna har utvecklats. Tryggheten som finns med barndomsvännen i Stockholm, saknaden efter vännerna i London och den stora förvirringen som finns kvar efter relationerna som slutat helt utan förklaring. 

Elin Willows har på ett verkligthetsnära sätt beskrivit hur det kan vara att växa upp, om att ta beslut som ändrar de val man redan gjort och tomheten som finns när man har förlorat sin andra halva. 

Jag tyckte mycket om den här boken och sättet Elin Willows har skrivit så att man förstår och kan känna igen sig i tankarna. Med det så rekommenderar jag verkligen boken för oss ungdomar med många små liv framför sig.

← Takaisin
seuraa meitä