Läsglans
17.4.2023
|
Lilja Benton, 16 år

Förbjudna älskare

Madeline Millers ljudbok Sången om Akilles i inläsning av Christoffer Svensson är en fängslande berättelse om kärlek och krig – vad gudar och människor betyder för varandra. Gestalterna kommer verkligen läsaren inpå livet. 

Madeline Miller: Sången om Akilles. Översättning till svenska: Marianne Tufvesson. Inläsare: Christoffer Svensson. (Bloomsbury Publishing PLC, 2011) 

kansikuva

 “Sången om Akilles” utspelar sig i Grekland på hjältarnas tid. Huvudkaraktären Patroklos, en ung prins som blir bannlyst från sitt land tvingas flytta till kung Peleus och hans sons Akilles rike redan som mycket liten.  

”Sången om Akilles” är en återberättelse av historien om Akilles ur hans närmaste följeslagare, Patroklos perspektiv. Under det trojanska kriget utforskar Millers roman det intensiva förhållandet mellan de två männen, från deras barndom till deras tragiska slut. 

Millers författarskap är otroligt vackert och fångar det antika Greklands storslagenhet och brutalitet med levande beskrivningar och poetiskt språk. Hon ger noggrann uppmärksamhet åt berättelsens historiska och mytologiska detaljer, men genomsyrar den också med en känsla av känslomässigt djup och mänsklighet som ofta saknas i traditionella återberättelser. 

Hjärtat i romanen är förhållandet mellan Akilles och Patroklos. Patroklos ser Akilles som den vackraste varelsen som någonsin funnits och beundrar den perfekta, gudomliga människan som Akilles är. De antika grekernas syn på samkönad kärlek var annorlunda kodad än vår är. Paret gömmer sig en del, mest för att Akilles mamma är väldigt kontrollerande. Och komplexiteten i deras förhållande känns äkta och sann. 

Även om romanen i första hand är en kärlekshistoria, gräver den också ner i teman som öde, ära och krigskostnader. Miller drar sig inte för de mörkare aspekterna av historien, inklusive våldet och tragedin som oundvikligen följer med ett krig av den här skalan. 

Sången om Akilles är en historisk fiktion som tilltalar alla som älskar en bra kärlekshistoria, såväl som alla som är intresserade av antikens Grekland och mytologi. Millers författarskap är kraftfullt och suggestivt, och hennes skildring av Akilles och Patroklos är både gripande och tankeväckande. Jag rekommenderar starkt den här romanen till alla som letar efter en vackert poetiskt skriven och känslomässigt resonant berättelse. 

Sången om Akilles är en poetisk debutroman. Man lever sig in i historien och får en inblick i huvudkaraktärernas liv. Man får se hur mycket karaktärerna faktiskt betydde för varandra, och det är något så speciellt som jag inte varit med om förut. Man blir så fäst i huvudkaraktärerna så det känns som om man har känt dem personligen och därför kan den här boken vara mycket känslosam för många. Definitivt en av mina personliga favoriter. 

← Takaisin
seuraa meitä