Läsglans
12.11.2021
|
Södra Paipis skola

Ett författarporträtt av Karin Erlandsson

Årskurs 5 och 6 i Södra Paipis skola har satt sig in i Karin Erlandssons författarskap. De tycker hon skriver spännande, mycket om flickor och vardagstrasiga människor. Det handlar om att bekämpa ondska och bejaka sin längtan.

© Marcus Boman

Författaren Karin Erlandsson är född 1978 i Nykarleby och bor i Mariehamn nu. Hon jobbade först för posten och därefter som författare.  

Karin Erlandssons verk 

Hon har skrivit många olika böcker, men här är några som jag har hittat. Legenden om ögonstenen handlar om en flicka som har bara en arm och söker efter ögonstenen. Nattexpressen handlar om en flicka som bor på en tågstation och en natt kommer ett mystiskt tåg. Maria Langd handlar om en flicka som är i tåget utan biljett. Vad kommer att hända med henne?

Vad är typiskt för Karin Erlandssons böcker?                        

Jag tycker att mest typiskt för Karin Erlandssons böcker är att de flesta av böckernas huvudpersoner är flickor. Historierna är spännande och de har god svenska.   

Kopplingar                                                                                                                                    

I boken pärlfiskaren kommer inspirationen av att bo i en hamn, hon själv bor i Mariehamn.

Vad jag har lärt mig?                                                    

Jag har lärt mig att om man har tappat en hand så kan man ändå följa sina drömmar.

Simon Belkin, åk 5

Anton Olenius, åk 5
Elizabeth Tofts, åk 5

 

Hennes böcker är långa, lättlästa och jättebra!

Karin Erlandsson bor i Mariehamn där hon jobbar som kulturredaktör på tidningen Nya Åland. Hon är en känd finländsk journalist och författare. 

Hon har skrivit böckerna Pärlfiskaren, Bergsklättraren, Segraren och Fågeltämjaren. Pärlfiskaren handlar om vatten och pärlor, Bergsklättraren om berg och grottor och Fågeltämjaren tar oss till nya och mycket mörkare landskap. I boken Segraren som är sista av serien får vi veta vem Iberisegentligen är och vad hon har strävat efter hela tiden.

Hon har skrivit både barnböcker och vuxenböcker. Karin Erlandsson har också skrivit böcker som Minkriket, Pojken, Hela himlen stormar, Missdåd, Sött och nött, Alla orden i mig och Man har sina sidor.

Karin Erlandssons böcker är långa men ändå lättlästa och hennes böcker är jättebra. Karin har vunnit Runebergspriset två gånger.  Hon har också vunnit också Arvid Mörne-priset år 2002 och Solveig von Schoultz priset år 2012.

Karin Erlandsson har sin stuga på Åland. Hennes stuga ser ut som en fyr och hon har där ett arbetsrum. På sommaren sitter hon där och skriver. 

Filip Oljemark, åk 5

Matilda Vanhanen, åk 5

 

Skriver om trasiga människor                

På dagarna sitter Karin Erlandsson i sitt arbetsrum och skriver böcker. På kvällarna rider, simmar, klättrar och springer hon. Men helst läser hon hela tiden, och stickar tröjor. 

År 2021 fick Karin Erlandsson Runeberg Junior priset andra gången med boken: Nattexpressen. Hon fick sitt första pris av Pärlfiskaren, som är den första delen i serien Legenden om ögonstenen.

Nattexpressen är en bok med 24 kapitel som ska läsas före jul. Pärlfiskaren är den första delen av Legenden om ögonstenen. Hela serien om ögonstenen handlar om en flicka som heter Miranda och hon är en pärlfiskare. En pärlfiskare är en person som dyker efter olika sorters pärlor i havet, men alla letar efter en sten och det är ögonstenen. Fågeltämjaren är den andra delen och Bergsklättraren är den tredje delen i serien. Segraren är den fjärde avslutande delen i serien Legenden om ögonstenen. Karin Erlandsson skriver lite fantasyböcker, men hon tycker mest om att skriva romaner och om vardagstrasiga människor. Hon skriver kanske några korta meningar här och där men Karin skriver ändå inte talspråk, hon beskriver jättebra olika platser osv. 

I boken Nattexpressen så tänkte hon att det är sorgligt när människor förlorar sig själva på grund av olika anledningar. När Karin skrev boken Segraren så tänkte hon på det som läsare har skrivit till henne medan hon skrivit böckerna. Karin fick också målningar och brev som har fått henne att göra intrigen (röda tråden/handlingen) bättre. 

I boken Bergsklättraren så tänkte Karin bara på att: Jag har inte anlag för klaustrofobi. Då när Karin skrev Fågeltämjaren så funderade hon på: hur hemsk får en barnbok bli. När hon skrev Pärlfiskaren så tänkte hon på längtan och hur längtan är bra för människor. Jag tycker att hon skriver långa,svårlästa böcker, och det tycker jag om för Karin får sina böcker jättespännande.

Emilia Lindström, åk 6

Emil Olenius, åk 5

Känns som man vore där

Karin Erlandsson fick idén till Pärlfiskaren när hon var ute och gick på vintern. Snön gnistrade som pärlor på en havsbotten.

Karin Erlandsson har skrivit många kända böcker, bland annat Pärlfiskaren som är den första boken i serien Legenden om ögonstenen. Boken handlar om en flicka med en arm som heter Miranda. Hon far ut på en resa för att dyka och hitta ögonstenen till drottningen som vill ha den. Den som hittar ögonstenen får allt den vill ha.

Följande bok heter Fågeltämjaren. Den handlar om Miranda och Syrsa som klättrar högt upp i smaragdkronorna på vintern och bekämpar onda krafter.

Den tredje boken heter Bergsklättraren. Den handlar om att Miranda och Syrsa kämpar mot Iberisför att få tillbaka ögonstenen. Iberis har förstört norra hamnstaden.

Den sista boken heter Segraren. Den handlar om att Miranda och Syrsa far till Drottningstaden. Där får de veta vem Iberis på riktigt är och vad hon hela tiden har velat ha.

Böckerna är skrivna med Miranda som berättare. Texten har bra beskrivning för det känns som om man vore där.

Karin Erlandsson tycker om att simma och dyka efter vita snäckor. Därför kom hon på idén att skriva om att dyka efter pärlor.

Jag tycker mycket om Karin Erlandsson och hennes böcker. Hon är jättebra på att skriva böcker och jag rekommenderar att ni köper eller lånar en av hennes böcker och provar läsa den.

Lucas Souranto, åk 6

Katarina Lindström, åk 6

Källor

Sets

Karinerlandsson.com

Karinerlandsson.fi

Wikipedia

Karin Erlandsson – Wikipedia

Bonnier Carlsen

← Takaisin
seuraa meitä