Läsglans
16.5.2024
|
Lizette Jakobsson, 16 år

Framtidsdystopi, gåtor och romantik i en mångsidig roman

kansikuva

Experiment Svea är en bladvändare, spännande och romantisk. Boken har flera perspektiv men är lätt att läsa. Här finns lagom många gåtor, som får ett svar. 

Linnea Malmgren: Experiment Svea – Chippet. Louise Bäckelin förlag, 2024. 

Boken Experiment Svea – Chippet av Linnea Malmgren handlar om hur Sverige ser ut år 2100. Det nya statsskicket, Sveas ordning, som inleddes den 7 februari 2030 har tagit över Sverige och vill massproducera medicinska data genom en massa olika experiment. Den här boken är lite som en dystopi som handlar om framtiden i Sverige men också mycket om vänskap och kärlek.  

Huvudpersonen i boken är Liv Fogel som kommer från Åkern som ungefär är som att komma från landsbygden. De som kommer från Åkern kallas i boken för åkerslödder och betraktas som att de är sämre än de som kommer från Birke där Karuleum ligger. De är också de som kommer från åkern som ofta hamnar ut för experiment. Men Liv är inte som de andra Åker-borna, Liv är smartare och har blivit godkänd till skola Karuleum. Bipersonerna i boken är Margit Rask som kommer att bli Livs bästa vän, Simon Kempe som sedan blir kär i Liv och Axel Sifvert som är Simons bästa kompis. 

Boken är uppbyggd på det sättet att läsaren främst får följa med i nutid, då det fokuserar på Liv och hennes kompisar. Men boken blickar också tillbaka 25 år senare då man får veta hur Simons mamma Elisabeth träffade Simons pappa. Då får man veta att Elisabeth var med i ett experiment och att Simons pappa var läkare.  

Experiment Svea – Chippet är skriven i jag-form, men det är inte bara ur en persons synvinkel. Främst följer man Livs liv och hennes första skolår på Karuleum. Men sen är boken också skriven ur Simons synvinkel i några kapitel. Och när man blickar tillbaka 25 år så är boken skriven ur Simons mammas synvinkel. 

Boken inleds med att Liv anländer till skolan Karuleum, som hon nyss blivit antagen till. Men skolan är speciell, i slutet av första året gör alla elever en sluttentamen där man får en färg, blå, röd, gul eller färglös, endast de med blå färg får fortsätta nästa termin. Också när man fyllt 18 och gjort sluttentamina så opereras det in ett chip som inte antecknar allt man gör utan kan också styra hjärnan. Liv möter Margit då de har en av de första lektionerna tillsammans, då de båda ifrågasätter ordningen. Sen sitter de med varandra i matsalen och så börjar deras vänskap.  

Motgångar och överenskommelser 

Sedan byggs handlingen upp när Liv råkar höra en konversation mellan Simon och Axel, som pratar om hur de har tänkt försöka slippa chippet. Liv går fram till Simon eftersom hon också vill slippa chippet och de gör en deal, om Simon hjälper Liv slippa chippet så måste Liv hjälpa Simon klara sluttentamina. Simon har nämligen svårt med skolan och har dessutom dyslexi som gör det ännu svårare för honom med skriftliga prov.  

Handlingen fortsätter sedan med att Liv blir utsedd till månadens primula flera gånger. Det blir också dags för midvinterblotet, där Simon frågar Liv om hon vill gå med honom men säger nej. Ska Liv och Simon faktiskt lyckas slippa chippet, medan det på samma gång gör en hemsk upptäckt om ett experiment. Och hur ska de gå för dem i sluttentamina, ska båda två lyckas bli blå eller måste de skiljas från varandra och aldrig se varandra igen? 

Jag tycker att Linnea Malmgren har lyckats jättebra med sin bok. Det var nästan aldrig en tråkig stund när jag läste den här boken och det var alltid något spännande som hände. Det blev nästan aldrig några oklarheter, förutom att jag först inte riktigt förstod då man blickade tillbaka 25 år i tiden, men det blev sedan klart mot mitten av boken. Jag tyckte verkligen väldigt mycket om den har en bra balans mellan spänning och romans. Och boken var lättläst och lätt att förstå. 

← Takaisin
seuraa meitä