Läsglans
27.4.2023
|
Elwa Esberg, 15 år

Gripande roman om viktiga relationer och ögonblick i våra liv

Colleen Hoovers bästsäljare Det slutar med oss är en nyanserad roman om dramatiska ämnen, kärlek och våld. De behandlas varsamt, med respekt för karaktärer och läsare. 

Colleen Hoover: Det slutar med oss. Översättning till svenska: Christina Mansicka. Lovereads, 2016. 

”Det slutar med oss” är en roman av bästsäljarförfattaren Colleen Hoover. Boken blev snabbt en en fansfavorit när den kom ut 2016. Romanen följer berättelsen om Lily Bloom, en ung kvinna som har arbetat hårt för att skapa ett framgångsrikt liv för sig själv. Hon driver sitt eget företag och har ett kärleksfullt förhållande med en charmig neurokirurg som heter Ryle Kincaid. Men Lilys förflutna kommer tillbaka för att förfölja henne när hon åter får kontakt med Atlas Corrigan, hennes första kärlek som har kommit tillbaka till stan. 

Romanen är en kraftfull utforskning av kärlek, familj och komplexiteten i relationer. Hoover gör ett utmärkt jobb med att skapa fullt realiserade karaktärer med sina egna unika motiv och kamper. Lily, i synnerhet, är en djupt övertygande huvudperson. Hon är intelligent, målmedveten och extremt oberoende, men hon har också en sårbar sida som hon sällan visar för andra. Allt eftersom romanen fortskrider ser vi Lily kämpa med sina egna känslor och de svåra val hon måste göra. 

Ett av de centrala teman i romanen är våldet i hemmet. Lilys mamma drabbades av övergrepp av sin far, och vi ser vilken inverkan detta har haft på Lilys egna relationer. Romanen hanterar detta ämne med lyhördhet och nyans, och det är tydligt att Hoover har forskat i ämnet. Hon drar sig inte för de svåra och obekväma aspekterna av frågan, men hon sensationaliserar den inte heller för dramats skull. 

Relationen mellan Lily och Ryle är också ett stort fokus i romanen. Till en början verkar det som att de är det perfekta paret. De är båda framgångsrika, drivna och djupt förälskade i varandra. Men allt eftersom romanen fortskrider ser vi hur sprickorna i deras förhållande börjar synas. Ryle har en mörk sida som han försöker hålla dold, och Lily tvingas konfrontera några obekväma sanningar om honom och deras förhållande. Romanen gör ett utmärkt jobb med att utforska komplexiteten i kränkande relationer och svårigheterna med att lämna dem. 

Återföreningen mellan Lily och Atlas är en annan viktig aspekt av romanen. Atlas var Lilys första kärlek, och deras förhållande bröts när han lämnade staden under mystiska omständigheter. När han kommer tillbaka till hennes liv, tvingas Lily konfrontera de känslor hon fortfarande har för honom och de olösta problemen från deras förflutna. Romanen gör ett utmärkt jobb med att skildra intensiteten och komplexiteten i den första kärleken, och det är tydligt att Lily och Atlas fortfarande har en stark koppling trots åren som har gått. 

Skrivandet i ”Det slutar med oss” är utmärkt. Hoover har en talang för att skapa levande och känslomässiga scener som drar in läsaren. Romanen är full av minnesvärda ögonblick, från Lilys samtal med sin mamma till hennes spända interaktioner med Ryle. Tempot är också utmärkt, med spänningen som byggs upp stadigt under hela romanen tills den når ett tillfredsställande och känslomässigt resonant slut. 

Sammantaget är ”Det slutar med oss” en kraftfull och gripande roman som utforskar några svåra och obekväma ämnen känsligt och nyanserat. Karaktärerna är fullt realiserade och komplexa, och skrivandet är utmärkt. Romanen är ett måste att läsa för fans av litterär fiktion och alla som är intresserade av att utforska komplexiteten i relationer och effekterna av våld i hemmet. 

← Takaisin
seuraa meitä