Läsglans
3.4.2024
|
Ellen Forsén, 16

Helt dumpad av sitt gäng – vad gör man sen?

kansikuva

EliSophie Andrées lättlästa ungdomsbok Dumpad och hatad av alla handlar om hur det är att bli dumpad och avskydd. Var går gränsen för vad man ”får” skämta om? Boken är lätt att relatera till, fartfylld, rolig och spännande, men förutsätter att man läser seriens alla delar. 

EliSophie Andrée: Dumpad och hatad av alla. (Hegas förlag, 2023) 

Boken ”Dumpad och hatad av alla” skriven av EliSophie Andrée är en lättläst och fartfylld bok där man får följa med huvudkaraktären Natalie (Natta) som blir dumpad av sitt ”girl gang”, man får följa med alla svåra känslor hon går igenom och hur hon planerar att hämnas. Boken är den första i girl gang-serien.   

Boken börjar med att Natalie ska möta upp vännerna Stefanie, Johanna och Roksana (Roksi) vid Espresso house, dit de alltid går. Men just den här dagen kommer inte vara som alla andra dagar. När Natta kommer dit märker hon att stämningen är ”lite off”. Efter ett tag av stel tystnad säger Natalie ”Såå vad snackar vi om idag då?”. Stefanie smäller ner sin telefon på bordet och säger ”vi måste snacka om en grej”.  

Stefanies farbror är en dömd pedofil och tidigare har alla de andra tjejerna skämtat om honom, och igår skrev Natta ett skämt om att hon hoppas att han skulle dö i tjejernas gruppchatt.  

Stefanie säger till Natta att det var väldigt okänsligt, och alla de andra tjejerna håller med. Natta säger ”Men vad är det här? Jag skämtade!”. Vanligtvis brukar alla av tjejerna gråta av Nattas skratt, speciellt Roksi men nu undrar hon vad de håller på med.  

De andra tjejerna sitter tyst och stirrar på Natta, Stefanie säger sedan ”Grejen är Natta, att alla dina skämt är problematiska”. Natta svarar Stefanie med ”Det är din farbror som har barnporr i sin dator men det är ändå JAG som gjort något fel här?”. Stefanie svarar att hon tycker att de behöver en paus från dig Natta. Natta vet inte vad hon ska tro, är detta en av Stefanies lekar eller är det verkligen slut på riktigt, har hon blivit dumpad av sina allra närmaste vänner.  

Natta har varit med sitt tjejgäng sedan dem gick på förskolan, hon har gjort allt för dem som till exempel då hon valde att gå ekonomiprogrammet även om hon inte har så stort intresse för det men valde de eftersom alla av hennes vänner skulle gå det. Men vad ska hon göra nu, hon känner ingen annan: Girl gang var hennes allt, vem ska hon snacka med och äta lunch med? Natta kommer på den briljanta idén att hon måste hämnas.  

Bokens språk var väldigt lätt att både läsa och förstå som ungdom, dom använder sig av många ord och begrepp som är vanlig ungdomsslang och jag tycker att författaren har lyckats med att beskriva Natalies känslor på ett relaterbart sätt. Boken har en mycket lätt uppbyggnad och är väldigt kort så den går fort att läsa, men jag hade önskat att den var lite längre eftersom handlingen i slutet kändes onödigt snabb och var inte lika tydligt beskriven som i början av boken.   

Jag tyckte att ungdomsboken var helt okej, men jag hade velat att den var lite längre eftersom den var mest spännande och underhållande i slutet och nu behöver man vänta tills nästa bok för att veta hur det fortsätter. Jag skulle rekommendera boken till 12–16 åringar eftersom den är rolig och väldigt lättläst och tar upp känslor som många unga kan relatera till.  

← Takaisin
seuraa meitä