Läsglans
13.9.2023
|
Astrid Penttilä, 16 år

Hitta styrkan i det förflutna för att kunna gå vidare

Sarah J. Maas: Glastronen. Modernista, 2016 

kansikuva

Glastronen är en fartfylld fantasyserie med många vändningar och stora frågor. En bladvändare som håller läsaren vaken på natten.  

Glastronen, skriven av Sarah J. Maas, är en fängslande berättelse med både spänning och fantasi som för läsaren till en värld av magi, mystik och mord. Berättelsen följer huvudpersonen Celaena Sardothien, ökänd som landets främsta lönnmördare. Celaena erbjuds en chans till frihet genom att tävla i en dödlig tävling om att bli kungens kämpe och hon har bestämt sig för att göra allt i sin kraft för att vinna den. Men medan Celaena tävlar mot sina motståndare inträffar en serie med mord vilket får hennes plan att gå ur styr. Med hjälp av den envisa Westfall, kaptenen för de kungliga vakterna, och prins Dorian, kronprins av Adarlan, försöker hon lista ut vem mördaren är. 

Maas skapar sina relationer med Celaena på ett skickligt sätt och utforskar teman som lojalitet, vänskap och romantik. Interaktionerna mellan karaktärerna är fyllda av spänning, skämt och oväntade allianser, vilket håller en engagerad genom boken. Med sin actionfyllda handling och starka kvinnliga huvudperson sätter Glastronen scenen för en storslagen resa fylld av fara, romantik och självinsikt. 

Handlingen i Glastronen är livlig och fylld med vändningar. Berättelsen väver samman element av magi och politiska intriger, vilket skapar en välavrundad berättelse som aldrig tappar fart. Romanen utforskar flera tankeväckande teman som ger resonans hos läsarna. Begreppet identitet och självinsikt är centralt för Celaenas resa. Fråntagen sin frihet måste hon konfrontera sitt förflutna och hitta styrkan att omfamna sitt sanna jag. Glastronen berör också teman som makt, lojalitet och myndigheternas korrumperade inflytande. Maas väcker frågor om uppoffring, moral och konsekvenserna av ens handlingar, vilket ger djup till berättelsen. 

Maas världsbyggande i Glastronen är exceptionellt. Kungariket Adarlan, som styrs av en tyrannisk kung, blir levande genom hennes livfulla beskrivningar och uppmärksamhet på detaljer. Hennes stil för utan ansträngning läsaren in i Glastronens värld. Adarlan är full av mästerlig magi, mytologi och olika kulturer vilket skapar en rik och uppslukande fantasivärld. Närvaron av övernaturliga varelser, dolda hemligheter och uråldriga krafter lägger till ett element av mystik till berättelsen, vilket får en att vilja läsa vidare i seriens uppföljare.  

Jag tyckte Glastronen var en spännande fantasybok som höll en vaken och läsande långt in på natten. Jag rekommenderar boken åt de som letar efter en historia med action, romanser och en stark kvinnlig huvudkaraktär. 

 

← Takaisin
seuraa meitä