Läsglans
6.10.2021

Kapten Tim Sparv: “Att läsa en matchdag leder tankarna på andra spår”

Tim Sparv
kuva: Juha Tamminen

 

Tim Sparv (f. 20.2.1987) är en finländsk fotbollsspelare, en mittfältare i Veikkausligan i HJK och i A-landslaget. Sparv har varit kapten sedan år 2018.

I en intervju för Lukufiilis berättar Sparv vad läsning har för betydelse för honom, vilket inflytande läsning kan ha i en spelares vardag och vilken nytta en spelare har av att läsa.

Grattis till ert strålande resultat i EM i fotboll. Hur är stämningen inför hösten?

“Tack så mycket. Det var säkert en av höjdpunkterna i karriären för många av oss. Det var första gången vi deltog, så det kändes jättebra. Jag är stolt över hur bra vi spelade fast det inte räckte för en fortsättning.

Vi har några intressanta matcher med landslaget i VM-uttagningarna den här hösten. Jag flyttade tillbaka till Finland och spelar åtminstone tillsvidare här. Landslaget och HJK har många matcher så det blir en livlig höst.”

Hur förhöll du dig till läsning när du var yngre? Hade du någon förebild som uppmuntrade dig att läsa?

“Min mamma var min förebild när det gällde läsning. Hon tog mina systrar och mig till biblioteket. Jag är hemma från Oravais, en liten by i Österbotten och det fanns inte så mycket att göra där. Vi idrottade alla dagar, och läsning var en annan sak som sysselsatte oss. Jag läste inte särskilt mycket, men till exempel fotbollstidningar och dagens tidning läste jag nästan varje dag. Min mamma är den som tände läsgnistan för mig och det är jag tacksam för.”

Du har en egen bokklubb. På vilket sätt stöder den gemensamma läsningen din hobby?

“Jo, jag samarbetar med Förlaget. Det började i början av året, och fortsätter till årets slut. Bokklubben ger mig mycket, för jag tycker det är viktigt att tala om hur viktigt det är att läsa. Det ger en stor samhällsnytta och det är bra att nå också de unga. Jag läser mycket svenska böcker, men tanken bakom bokklubben är att vi läser sju böcker och så diskuterar vi dem i vår Facebookgrupp. Det fördjupar läsupplevelsen att diskutera de ämnen boken behandlar med andra.”

Att skriva går hand i hand med att läsa. Skriver du? 

“Jag skriver ibland, jag har en egen blogg. Numera skriver jag ganska sällan i den, men jag gör det ibland. Jag har också skrivit kolumner för tidningen Pohjalainen. I samband med tävlingen skrev jag en kolumn för The Guardian. Jag har till exempel skrivit om Huuhkajats framgångar, varifrån vi kommer, vår bakgrund och historia. Jag tycker om att skriva, att få mina tankar till pappers. Det har varit terapeutiskt för mig, att jag fått vara hemma i lugn och ro för att skriva ner egna idéer och tankar.”

Hjälper läsningen dig att förbereda dig för matcher?

Ja. Särskilt under matchdagar försöker jag vara så lite som möjligt på telefonen och sociala medier. Då läser jag mycket eftersom jag har lättare att slappna av då och det för in tankarna på andra spår. Annars tänker jag hela tiden på den kommande matchen och skulle kanske spänna mig för mycket inför den.”

Vad har man för nytta av läsning i lagsport?

Jag läser till exempel mycket om ledarskap. Jag hoppas att jag lärt mig något av de böckerna. Jag läser också biografier av andra idrottare. Det är inspirerande att höra andra idrottares berättelser och åsikter. Jag läser också mycket om att coacha unga, för det vill jag göra i framtiden. Läsning tränar också upp förmågan till empati. Saker jag läst har hjälpt mig att förstå mina lagkamrater bättre.”

Vad betyder läsning för dig?

“Jag läser för att jag vill slappna av, men jag läser också för att jag vill förstå världen bättre. Jag vill utveckla mig genom att läsa. Jag har studerat väldigt lite, för jag flyttade utomlands som 16-åring. Jag har satsat all tid och alla krafter på fotbollen. Senare har jag förstått att man också borde utveckla sig som människa. Då började jag läsa verkligt mycket och försökte slutföra mina gymnasiestudier. Då blev läsning den hobby jag saknade. Före det kretsade livet mest kring fotboll och arbete.”

Vad vill du säga till de ungdomar som läser det här? 

“Jag vill skicka en hälsning till alla. jag vill också berätta att många i Finlands landslag läser regelbundet. Det finns många olika slags läsare i laget och det är ett sätt för oss att koppla av på resor, hotell, i bussar och hemma. Vi till och med läser hellre än spelar playstation. Jag hoppas att ungdomar skulle gå till bibliotek och hitta lämplig läsning åt sig där. Det kan löna sig att prova på ljudböcker om pappersböcker inte passar en. Man kan läsa tillsammans med föräldrar och vänner, så kan man prata om det man läst. Om ni behöver lästips får man gärna ta kontakt med mig.”

Har du lästips?

“Just nu läser jag Anna-Lena LaurensSammetsdiktaturen. Det är en verkligt intressant bok som öppnade vanor och kultur i Ryssland för mig. Så läser jag också om Kamala Harris, USA:s vicepresident. Boken handlar om hennes liv.”

← Takaisin
seuraa meitä