Läsglans
20.2.2024

Kärlek vid första ögonkastet, fri att skriva som hon vill

Intervju med Julia Wickholm 

Skribenter: Ellie Emet, Livia Blomqvist, Cornelis Bjolin. Oxhamns skola, åk 8 

Vi mötte en glad och taggad Julia Wickholm i Fiskehamnen vid Helsingfors bokmässa. Wickholm var vid bokmässan för att marknadsföra sin nya bok Kom hit! Julia Wickholm är en finlandssvensk författare från Sibbo, som kom ut med sin första bok 2019. Hon har skrivit två ungdomsböcker Kom hit! (2023) och Olivia för alltid (2019). Vi hade stämt träff med henne för att prata lite om hur hennes skrivprocess går till och varifrån hon får inspiration till sina böcker. 

“Jag har just kommit hit till mässan men det ser väldigt bekant ut och trots att vissa saker har bytt plats känner jag ändå igen mig eftersom att jag har varit här många gånger förut”, berättar Wickholm inledningsvis. När vi frågar vad hon tycker om sin nya bok Kom hit! berättar hon att hon tycker mer om den än debuten och att det känns skönt för henne att ha kommit ut med en till bok när den första var både svår och annorlunda att skriva. Hon säger att hon stressade otroligt mycket för att hon funderade på hur en bok skulle se ut med den första, medan den nya är friare och hon skrev mer som hon själv ville.  

laituri, tyttöjä, kirja

Vi frågade Wickholm om karaktärerna i Kom hit! påminner om någon hon känner eller henne själv och hon förklarade att det alltid finns någonting  av henne själv i karaktärerna men att hon inte direkt har  kopierat någon person som finns på riktigt.  När det gäller vissa karaktärer har hon haft en verklig förlaga, men hon har aldrig tänkt avbilda en person hon känner rakt av.  

Wickholm berättar att hon delvis är nöjd med recensionerna, men att hon inte tror att någon någonsin kommer vara helt nöjd.  Hon tillägger ändå att de har varit jättefina och att hon är tacksam för dem även om en del innehåller en viss negativitet. Hon medger att hon inte riktigt alltid uppskattar när folk börjar kommentera hur hon skriver en bok. 

När vi frågar hur länge det tar för henne att skriva en bok, säger hon att det är lite olika. Hennes första bok fick hon idén till 2013 och den tog sex år att skriva och publicera. Hon skrev dock inte hela tiden utan hon tog väldigt långa pauser.  Wickholms andra bok tog tre år från idé till  utgivning, men då skrev hon inte heller hela tiden. För tillfället  skriver hon på flera böcker, en av dem är en vuxenbok och den förmodar hon kommer ta mycket mera tid än hennes andra böcker för att den är mycket längre och har mycket grejer i sig.  

Wickholm delar även med sig om några idéer till andra böcker i övriga genrer som inte är ungdomsböcker. Hon har flera idéer, en av dem är som sagt en vuxenbok som hon håller på med och så har hon också en idé till en bilderbok.  Wickholm berättar att  hon inte alltid kommer att skriva i samma genre, det är bara vad hon får för idéer och så funderar hon vilken typ av bok det skulle passa till. Då hon fick idén till Kom hit!,  med temat kärlek vid första ögonkastet, förstod hon på en gång att det skulle bli en ungdomsbok. 

Wickholm tyckte länge väldigt mycket om teater och drömde om att bli skådespelare men sen i något skede insåg hon att det att uttrycka sig själv på en scen inte var något för henne, det blev för mycket, så hon föredrar att uttrycka sig själv ensam i ett rum och sen så kan andra läsa vad hon har gjort utan att se på henne medan hon gör det. Hon förstod också att teatern och skrivandet på ett sätt hör ihop. 

När vi avslutningsvis frågar om Wickholm har några favoritböcker, svarar hon att hon har många favoritböcker men inte direkt några favoritförfattare. Jag har tyckt mycket om Jon Klassens och Pija Lindenbaums bilderböcker, speciellt Jon Klassens  Jag vill ha min hatt är riktigt rolig, säger hon. Wickholm har själv en idé till en bilderbok men då skulle hon vara författaren och någon annan skulle få illustrera. 

Vi tackar Julia Wickholm för att hon ställde upp på intervjun. Vi fick en bra inblick i hur hon skriver en bok och hur processen från idé till publicering går till. Vi fick också veta varifrån hon får inspiration till böckerna.  

Fakta 

Bor: i Helsingfors. 

Ålder: 36 år gammal. 

Favoritböcker: Vågorna av Virginia Wolf och Lanny av Max Porter.  

Aktuell med: Kom hit! 

Skriver på: En bok som utspelar sig i högstadiet och handlar om en flicka som mår väldigt dåligt.  Flickan har en kompis som på olika sätt  försöker få henne att hitta glädjen i livet igen. 

 

← Takaisin
seuraa meitä