Läsglans
10.5.2023
|
Astrid Penttilä, 15 år

Kirke krossar glastak och går sin egen väg

kirke kansikuva

Madeline Miller: Kirke. Översättning: Niclas Nilsson. Wahlström & Widstrand, 2019. 

Madeline Millers roman Kirke lyfter upp den förbisedda gudinnan som en motsägelsefull gestalt. Kirke är en studie i både kvinnlig makt och meningsfulla relationer.   

Madeline Millers Kirke är en vacker bok med historisk fiktion som blåser nytt liv i en antik grekisk myt. Boken följer historien om Kirke, en mindre gudinna och dotter till solguden Helios. Kirke förbises ofta i den grekiska mytologin, men Miller lyckas ge henne en betydande roll och en fascinerande historia. 

Romanen börjar med Kirkes barndom på ön Aeaeae, där hon ses som ett oönskat barn av sin familj. Hennes pappa är besviken på hennes brist på makt, och hennes mamma är äcklad av hennes utseende. Det är först när Kirke upptäcker sin förmåga att använda magi som hon börjar få respekt från sin familj. 

 När hon blir äldre blir Kirke mer och mer isolerad från omgivningen. Hon föraktas av de andra gudarna och gudinnorna för sin låga status, och hon fruktas av människorna för sina krafter. Det är först när hon träffar Odysseus som hon börjar utveckla meningsfulla relationer med andra. 

 Millers skildring av Kirke är komplex och nyanserad. Hon är en karaktär som är både kraftfull och sårbar, och Miller gör ett utmärkt jobb med att utforska motsägelserna i hennes personlighet. Kirke är extremt självständig, men hon är också djupt ensam och längtar efter kontakt med andra. Millers författarskap är både intressant och lärorikt. Hon fångar de känslomässiga finesserna hos sina karaktärer med skicklighet. 

En av styrkorna med Kirke är utforskningen av kvinnlig makt. Kirke är en karaktär som ständigt underskattas och förbises på grund av sitt kön, men hon vägrar att definieras av de begränsningar som andra sätter på henne. Hon är en kvinna som väljer sin egen väg, även när det är svårt och farligt. 

En annan styrka hos Kirke är dess livliga och fantasifulla världsbygge. Miller väcker den antika världen av grekisk mytologi till liv med rika detaljer och levande bilder. Hennes beskrivningar av gudarna och gudinnorna, landskapen och de varelser som bebor dem är både vackra och skrämmande. Hon gör också ett utmärkt jobb med att väva ihop olika myter och legender till en sammanhållen berättelse. 

Det är ett måste att läsa för alla som älskar grekisk mytologi, historisk fiktion eller bara en bra historia. 

Jag tyckte boken var välskriven och den intresserade mig eftersom jag själv är insatt i grekisk mytologi. Det kan först vara lite svårt att komma in i historien, men ju längre in boken man kommer desto mer engagerad blir man. 

← Takaisin
seuraa meitä