Läsglans
31.1.2024

Malin Klingenberg: ”Jag tycker om alla färger utom beige”

kansikuva

Malin Klingenberg är en finlandssvensk författare. Hon föddes 6.12.1979 i Houtskär men växte upp i Nykarleby. Hon bor i Jakobstad. Hon tycker om alla färger men inte beige. Hon tycker om sushi och pizza, hon är vegetarian. Till hennes familj hör mannen Caj och deras tre barn, som är flickor. Hon gick i Skogsparkens skola när hon gick i lågstadiet. Efter studenten har hon studerat litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Hon har också studerat i Kanada som utbyteselev. 

Hon har skrivit 27 böcker, några böcker som blir utgivna nästa år. Hon skriver mest barnböcker men har också skrivit läromedel och böcker för vuxna. Hon jobbar också som textilformgivare. 

Malin har skrivit verk som t.ex. Knyckarna (2023), Rymlingarna (2024), Hamster (2022), Fisens liv (2019), Älgflickan (2018) och Den falska Bernice (2015)  

Mattis Määttä, Anton Eyvindson och Emma Nikula 

Knyckarna: Roligt, överraskande och tråkigt om vartannat 

Malin Klingenberg (ill. Ida-Maria Wikström): Knyckarna. Schildts och Söderströms, 2023 

Boken vi har läst heter Knyckarna och är skriven av Malin Klingenberg som också har bland annat skrivit böckerna Fisens liv, Patrik och pensionärsmakten, Älgflickan och Skelettet.  

Boken handlar om en pojke (det står inte hans namn) och hans morfars syster Helga. I boken så är det tre äppeltjuvar som knycker äpplen från Helgas stora äppelträd. De försöker på alla möjliga olika sätt att få bort tjuvarna och till slut lyckas de. 

Vi tyckte att boken var rolig i början men sen i slutet var den lite tråkig för att först trodde vi att slutet skulle vara spännande. Men sen var den lite tråkig, för att vi hade väntat oss att det skulle hända på ett annat sätt än vad som det hände. 

Vi tyckte boken var ok. Vi skulle ge boken 7,5/10. Vi tror att om du tycker om ett slut som är ganska snabbt så tycker du säkert om boken. Till exempel först händer det nåt och mitt i allt kommer ett slut när man tror att nu först börjar det och sen bara slutar boken. Den var annars superbra och lönar sig att läsa. 

← Takaisin
seuraa meitä