Läsglans
22.3.2023
|
Lilja Benton, 16 år.

Mångsidig, poetisk ungdomsroman om ensidig kärlek

en stark nolla kansikuva

Sara Lövestam: En stark nolla (Lilla Piratförlaget, 2020) 

En stark nolla är en ungdomsroman om kärlek och hur det kan bli när man inte vågar säga rent ut att man är intresserad. Romanen är känslig, poetisk och har en trovärdig dialog tycker recensenten.

 Texas är en pojke som går i åttan, han är en person som egentligen inte märks eller syns så där värst mycket. Han är kär i André i sin klass.  

 Texas och André brukar inte prata med varandra och Texas är helt insatt i att det är det enda sättet att komma nära André är med en fejkprofil av en tjej med namnet Hilma. Texas ändrar namnet till Amy, och använder profilen som ett sätt att gömma sig bakom då han berättar om sitt liv. 

 Då André vill träffas och det inte går att undvika det längre blir det snabbt problematiskt för Texas. Han skickar ett meddelande till Hilma och ber om förlåtelse men önskar att hon träffar André, men hon vägrar. Hursomhelst blir Texas och Hilma bra vänner och träffas. Han märker just då hur alla hans chanser att inte såra André är över.  

 Då det blir den kväll som Amy och André ska träffas, åker Texas och en flicka som heter Naomi efter André från en pizzeria. André berättar hur han inte vet vem han ska träffa eftersom han vet att tjejen är fejk. Det finns en efterlysning på Facebook med belöning. Han berättar hur om något konstigt skulle hända så är hans vänner där ute och filmar. 

 Texas tycker att sanningen borde komma från honom och ingen annan. Frustrerad, besviken och sårad, lämnar André dem och går hem.  

 I skolan följande dag vet alla att han gillar killar. Hans skåp är helt nedklottrat och han får äckliga kommentarer. Uppmuntrad av Naomi bestämmer han sig att berätta om hela situationen för klassen. Efter talet lugnade allt ner sig. Snabbt därefter suddas klottret bort från hans skåp och alla verkar trevliga. Texas blir äntligen sedd, och på ett bra sätt, han får kommentarer på hur modigt talet var och strax före han åker hem så stannar en kille framför honom, Aram, som går i nian. De pratar en kort stund och Texas frågar spontant om han gör något på helgen, Aram ler och säger att Texas ska följa honom på Instagram. 

 Texas beskriver i boken hur han är pansexuell och tycker att alla människor är fina, oberoende kön. Och André tycker han ärligt talat att är vacker som person, inte bara till utseendet. 

 “En stark nolla” är väldigt poetiskt. Boken tar upp även många filosofiska frågor som besvaras på bra sätt. Personernas konversationer är så genuina och autentiska, och jag kan definitivt föreställa mig att de faktiskt gillade att prata med varandra.  

← Takaisin
seuraa meitä