Läsglans
26.10.2023
|
Ellen Forsén, 16 år

Medeas dotter – Hannas hämnd

medeas dotter

Medeas dotter 

Manus: Ari Nikkinen. Dramaturger: Matilda Gyllenberg, Marina Meinander. I rollerna: Tyra Wingren, Jessica Grabowsky, Elmer Bäck, Vincent Runeberg, Walter Runeberg, Sara Soulié, Ellen Forsström, Joel Häggblom med flera. 

Svenska Yle har gjort en dramapodcast om en skilsmässa ur Medeas dotters perspektiv. Ellen Forsén, jämnårig med dramats huvudperson har lyssnat. Hon gillar genomförandet och spänningen. 

I Svenska Yles dramapodcast ”Medeas dotter” får man följa med huvudkaraktären Hanna och hur hennes värld plötsligt svängs upp och ner då hon får reda på att hennes mamma och styvpappa ska skiljas. Serien handlar om ett tydligt skilsmässodrama och är indelad i tre delar. 

Serien är uppbyggd så att man får följa med både i nutid och dåtid hur Hanna ser på de senaste veckorna, hur allting gick så fel, hur hennes mamma och tvillingbröder nu ligger på sjukhus och kämpar för sina liv. 

Första avsnittet ”Sveket” inleds av huvudkaraktären Hanna, hennes styvpappa Jacob, hennes mamma Kajsa och hennes tvillingbröder. I början får lyssnaren följa med hur Hanna blickar tillbaka till dåtid och i nutid på sjukhuset. Som lyssnare blir man intresserad vad som kan ha hänt då hennes mamma och bröder kämpar för sina liv. Man får i ”dåtid” följa med Hannas vardag med hennes bästa vänner Zaida och Theo. 

Man får som lyssnare följa med hur Hannas vardag ser ut, och hur den plötsligt förändras. Mamma och Jacob ska skiljas. Det visar sig att han har haft en affär med Hannas modersmålslärare Linnea i över ett år. De väcker starka känslor hos både mamman Kajsa och Hanna, ”vad kommer hända med tvillingarna?”.   

Hanna och hennes vänner kommer på den perfekta idén att sprida ett rykte om att Jacob skulle ha skrivit till elever från sitt instagramkonto. Så de gör en fejkprofil och skickar ett meddelande till en elev. De hela blir en så stor sak så polisen behöver blandas in, som lyssnare var denna del väldigt spännande och gav en intressant tvist till historien. 

Namnet till programmet härstammar ifrån det antika dramat Medea, som handlar om hur Medea genomför en blodig hämnd mot sin otrogne make Jason. Så namnet till programmet är väldigt passande, och pjäsen nämns även under en modersmålstimme vilket gör de ännu bättre. Som lyssnare kan man anta att Medea kanske bara är namnet på en av karaktärerna men de visar sig att de finns djupare mening till namnet. 

Jag tyckte att musiken som var vald till programmet passade bra och jag gillade hur verkligt de kändes då man hörde programmet med hörlurar på. Ljudeffekterna som hade valts var väldigt bra och de kändes extremt verkligt i vissa stunder behövde jag ta av hörlurarna för att kolla att det inte var så att någon hade ropat åt mig eller knackat på dörren. 

Det jag inte gillade med podcasten var att karaktärernas utseende inte var så tydligt beskrivet, vilket för mig var negativt eftersom jag gillar att ha en tydlig bild av hur någon ser ut eller något speciellt med dem. Vilket inte framkom jättetydligt, men sedan igen var känslorna väldigt starkt beskrivna och utförda. 

Jag rekommenderar podden till de flesta ungdomar i åldern 14–19 år, den är spännande, intressant och jag tror många kan relatera till de känslor Hanna får då hon får reda på att hennes föräldrar ska skiljas.  

← Takaisin
seuraa meitä