Kjell Westö: Molly & Henry. Otava. 2023. suom. Laura Beck. 509 s.
Kjell Westön sotaromaani Molly & Henry kertoo pariskunnasta, jolla on vaikeuksia hoitaa suhdettaan sodan takia. Romaani sijoittuu Suomeen talvi- ja jatkosodan aikana, eli 1940-luvun alkuun. Pariskunnan molemmat osapuolet ovat kirjan päähenkilöt; näyttelijä Molly Timm ja Hufvudstadsbladetin toimittaja Henry Gunnars. Heillä on vaikeuksia ylläpitää suhdettaan, kun Henry lähtee toimittajaksi töihin rintamalle.
Mollyn ja Henryn lisäksi sivuhahmojenkin tarinat ovat liikuttavia. Yksi mieleenpainuvimmista on Henryn veljentytön ja Mollyn kanssanäyttelijän, Asta Heikelin tarina. Astan tarina on erityisen vaikuttava ja surullinen, vaikka hän onkin vain sivuhahmo. Romaanin alussa käy ilmi, että hän on jäänyt leskeksi hänen miehensä kuoltua sodassa, ja romaanin lopussa myös hänen uusi kihlattunsa kaatuu sodassa. Näiden ja monien muiden hahmojen kokemuksien kautta kuvataan tunteita herättävällä tavalla, millaista oli elää Suomessa sodan aikana.
Perjantaina 27.10. Helsingin Kirjamessuilla Vasa Övningskolanin oppilaat haastattelivat Kjell Westöä hänen Molly & Henry -romaanistaan. Mielenkiintoisinta haastattelussa oli, että Westö kertoi pienien sivuhahmojen joskus tekevän suuren vaikutuksen häneen kirjaa kirjoittaessa. Tätä kyseisestä romaania kirjoittaessaan hänelle oli mieleen jäänyt Mollyn englannin kielen opettaja, mister Kossloffsky, joka esiintyy romaanissa vain muutaman kerran.
Kokonaisuudessa Molly & Henry on koskettava ja traaginen kertomus rakkaudesta, joka kärsii sodan aikana. Se on lujasti kiinnitetty Suomen sotahistoriaan. Jos on hyvin perillä historiasta, oikeita tapahtumia Suomen historiassa voi tunnistaa kirjan sivuilta. Ehdottomasti suosittelen lukemaan tämän kirjan.