Läsglans
4.4.2023
|
Hannah Ingram, 15 år

Olycka som material till en framgångssaga

Sean Smiths bok om stjärnan Adele är ett exempel på hur man kan lyckas fast oddsen inte är bra. Familjen var olycklig, hon växte upp i ett oroligt område och karriären höll på att bli förstörd. Adele har låtit motgångarna bli material för sina sånger. 

Adele

Sean Smith (översättning Gunilla Mattsson): Adele 

I boken Adele skriver författaren Sean Smith om Adele Laurie Blue Adkins (Adele), hennes musik, röst och personlighet.  Adele är en av de största stjärnorna i världen och har miljontals fans över hela världen. Hon växte upp i Tottenham i London och har nu konserter som säljs slut på nolltid vid världens största arenor. 

Boken följer Adeles liv från hennes barndom till år 2016 som en av de populäraste sångerskorna i världen.  Adele föddes den 5 maj 1988 och växte upp som enda barn till den brittiska mamman Penny Adkins och den walesiska pappan Mark Evans. Boken berättar om hennes föräldrars dåliga förhållande och andra tragiska händelser i familjen. 

Sean Smith inleder med en beskrivning från en konsert år 2016 i London och fortsätter med historien om hur hennes föräldrar möttes, hur de valde hennes namn och intressanta händelser om hennes barndom. Barndomsbilderna för berättelsen nära läsaren. 

Trots alla dåliga händelser i hennes liv och det rastlösa bostadsområdet har det gått bra för Adele. BRIT School for Performing Arts räddade hennes liv och många olyckliga kärleksförhållanden gav henne material för hennes mest berömda sånger. I början var hon inte alls säker på att hon ville börja studera där för hon tyckte skolan var bara en teaterskola.  Adele påminde mera sin pappa till sin kroppsform men hon var aldrig stressad av det utan berättade att det vara mest killarna på skolan som var medvetna om hur de såg ut.  

En operation att ta bort polypen för att rädda hennes röst var nära att misslyckas och hennes röst ändrades efter det. Hon lyckades göra en comeback i alla fall i Amerika, blev lycklig och eventuellt även mamma till en liten pojke. 

En liten svaghet med boken är att den publicerades 2016, innan Adeles senaste album, ”30”, släpptes ut. Boken täcker alltså inte denna senaste fas av Adeles karriär. Detta är dock en mindre nackdel och boken ger fortfarande en heltäckande bild av Adeles liv och karriär. 

← Takaisin
seuraa meitä