Läsglans
6.3.2024
|
Cecilia Ingves åk 3 och Isak Lassheikki åk 2 i Vasa övningsskolas gymnasium.

Personkemi och starkt driv i Karin Collins senaste Hangöroman

kansikuva, hevonen, käry, ihmisiä, kirkko

Recensionen är skriven i anslutning till Läscentrums projekt Prata bok. Elever från Vasa övningsskola samtalade med Karin Collins och Kjell Westö. 

Karin Collins har skrivit flera spänningsromaner och det märks i Hos dig min längtan är förtöjd – som är en bladvändare om Hangö i mellanfredens år. Alla personer i romanen reagerar olika på kriget. 

Karin Collins: Hos dig min längtan är förtöjd. Schildts & Söderströms, 2023 

Karin Collins första bok kom ut i 2019 och sen des har hon skrivit fem böcker. Hangö har varit en central plats i alla hennes verk. Hon bodde många år i England tills hon började längta tillbaka till Hangö där hon nu bor och hittar inspiration till sina romaner. 

Hos dig min längtan är förtöjd är andra delen i Collins trilogi Snart har sommaren blommat ut. Boken följer samma tre karaktärer som i del ett, alltså fortsätter vi följa med Hjalmar, Disa och Aino. Bokens handling följer hur huvudkaraktärerna får kämpa med livet utanför Hangö under den ryska ockupationen och deras längtan tillbaka till deras hemstad.  

Karin Collin ändvänder karaktärerna för att driva fram handlingen och berättelsen i boken. Collins skriver sin bok på ett sätt som får läsaren att sätta sig in i karaktärernas situationer. Alla karaktärer är i samma fruktansvärda situation till en början, då staden Hangö måste utrymmas, och vi ser hur olika personer kan reagera olika.  

Tempo och solidaritet för berättelsen framåt 

Disa är en förståndig individ hon har en vilja att hjälpa folk i nöd. Hennes starkaste karaktärsdrag kommer fram då hon håller Holger sällskap efter att han förlorat sina ben i kriget. Holger vill ge upp i livet efter att hans förlovade lämnat honom och han tror att han är till ingen nytta.  

Collins använder också tempot i boken för att visa en växande känsla av oro och panik. Jag blev mest berörd av Holgers berättelse. Holger är också Hangöbo och därför känner han och Disa redan varandra. Disa för tidningar om Hangö åt Holger för att pigga upp honom. Eftersom Holgers berättelse skildras endast genom Disas ögon får läsaren inte ta del av Holgers tankar. Jag tycker personligen om det perspektivet eftersom man då förstår hur Disa oroar sig för honom och hur svårt det är för henne att veta hur hon kan göra livet lättare för honom. Holger vill inte använda protes eller rullstol, något som han aldrig fullständigt förklarar. Han mår dåligt och vill ofta inte äta. Då kriget bryter ut igen lämnar Holger sjukhuset tillsammans med Disa och hennes pojkvän Bergström för att fara till en villa som Bergström har tillgång till. Där är Holger mycket gladare. Disas oro för Holger berör mig stort eftersom den visar på solidariteten mellan människorna. Även om mänskligheten är så pass grym att krig existerar, finns det även en grupp människor som försöker göra det bästa för sina medmänniskor.  

Ungdomens hopp inför framtiden 

Ainos berättelse har också berört många läsare då hon fastän hennes situation är långt ifrån idealisk, ändå har så mycket hopp för framtiden.  

Hon är ung och passionerat förälskad i en man som redan levt i ett annat äktenskap och har en son. Aino längtar efter Hangö och Berndt, men måste kämpa mot omgivningens fördomar. Hjalmars år börjar komma i kapp honom och hans problem med sin fru Sara eskalerar. Hjalmar gestaltas lite som en klassisk gammal gubbe som har svårt att släppa det som varit. 

Karin Collins har tidigare skrivit många spänningsromaner och det syns i Hos dig min längtan är förtöjd. Boken har många spänningsmoment som håller en på tårna och får en att vända blad efter blad.  Berättelsen har en varierande atmosfär och genremässigt pendlar den mellan spänning och romantik. 

Karin Collins läger stort vikt på Hangö som en kulturell och historiskt viktig plats. Collins skriver ingående om kända platser runtom i Hangö så att alla som någonsin bott eller rest till Hangö kommer att känna igen sig.  

← Takaisin
seuraa meitä