Läsglans
14.12.2023
|
Lizette Jakobsson, 16 år

Plåsterströssel – om vänskapen som läker sår

kansikuva

Suad Ali: Plåsterströssel. Nypon förlag, 2022

Suad Alis roman Plåsterströssel handlar om vänskap och sorg. Tidsperspektiv och berättargrepp visar hur sorg och tröst känns.

Boken Plåsterströssel som är skriven av Suad Ali handlar om vänskap och den stora sorgen när någon nära en går bort. Man får som läsare följa huvudpersonen Mariam som befinner sig i New York när hon får veta att hennes bästa vän Magda har fått cancer.  

Boken är uppbyggd så att man får läsa i både nutid och dåtid. Läsaren får följa Mariam i nutid, när Magda redan har gått bort. Senare handlar boken mycket om hur hon tänker tillbaka på alla minnen med Magda och hur det var precis innan hon gick bort, då är boken mera skriven i dåtid. 

Plåstersströssel är skriven i jagform. Det är ur Mariams synvinkel som man läser. Berättarperspektivet gör att man får uppleva Mariams känslor väldigt starkt och de gör att boken känns mycket äkta.  

Boken inleds med att Mariam är ledsen och nästan frustrerad över att hennes bästa vän gått bort i cancer. Sedan byggs handlingen upp i boken när man går tillbaka till dåtid och får veta hur det var innan Magda gick bort. Man följer Mariam och får veta hur Magda ringde och berättade om cancern, hur hon sedan reser hem från studielivet i New York och tillbringar sista tiden med Magda. 

Läsaren får följa Mariam som ser tillbaka på alla fina minnen hon fått tillsammans med Magda. Hon ser tillbaka på stunderna när Magda har hjälpt henne som mest och varit där för henne.  

Bokens namn Plåsterströssel kommer från en kort historia ur boken. Mariam och Magda var sex år och Mariam hade fallit ner i en hög med brännässlor. Magda hade tagit kronbladen från några prästkragar, strösslat dem på såren och sagt “Det är plåsterströssel”. Jag tycker namnet för boken är passande för att Mariam flera gånger refererar till just “plåsterströssel” när hon till exempel är ledsen. 

Det enda negativa jag har att säga om boken är att det inte finns tydliga beskrivningar på personerna. Man får en bild av hur deras personligheter är, men inte hur de ser ut. Miljön får man en bra uppfattning om då det tydligt är skrivet vilka platser boken utspelar sig på. Men jag förstår på samma gång att det inte finns beskrivningar på personerna då boken är ganska kort. 

Jag tycker bokens mening är väldigt fin, då det handlar mycket om en fin vänskap och hur det kan kännas att förlora någon så nära. Jag tror många kan relatera till boken eftersom den handlar om att förlora någon i sin närhet. Den är också skriven under pandemitiden och det berättas mycket om hur Mariam inte kunde träffa Magda till först då allt var stängt om man helt enkelt inte fick. 

Fast boken handlar om hur Magda dör i cancer och Mariam som blir väldigt ledsen. Så jag tycker fortfarande inte att boken är jättesorglig. Då Mariam pratar mycket om allt bra som Magda har gjort och hur bra vän hon varit. Man får också en bild av att Magda har en väldigt sprallig och glad personlighet, som har en kraft att pigga upp. 

Jag skulle rekommendera boken åt ungdomar i åldern 12–19 år. Boken är ganska lättläst men berörande. Det är också lätt att relatera till känslorna som både Mariam och Magda går igenom. 

← Takaisin
seuraa meitä