Läsglans
31.1.2023
|
Tindra Backas och Erik Lönnberg Hagelstamska skolan

”Skriv! Det finns ingen genväg!”

Eva Frantz
Eva Frantz
foto: Marica Rosengård

Den 7 november besökte Eva Frantz Hagelstamska skolan och höll en deckarworkshop. Dessutom berättade hon om hur det är att vara författare och delade några tips och trix för alla blivande författare.

Under workshoppen berättade Eva om vad hon tycker är viktigt i en deckare och om hur man ska bygga upp intressanta misstänkta. Eleverna fick bilder på några misstänkta och information om det brott som begåtts. De fick hitta på bakgrundsinformation om personerna och ett motiv till var och en. Sedan fick eleverna presentera sina personer och resten fick gissa vem de trodde begått brottet. Eleverna kom på många olika personer med intressanta förhållanden och bra motiv, det var nästan omöjligt att veta vem som var brottslingen.

Efter workshopen fick vi en chans att intervjua Eva Frantz. Hon var mycket trevlig och hade beskrivande svar.

Jag läste jättemycket som barn. Mina föräldrar tyckte att det var viktigt att läsa och de flesta böcker jag fick läste jag om och om igen.

Hon har fler favoritböcker men om hon måste välja en barnbok så skulle det vara Mio, min Mio.

– Jag får ännu också gåshud när jag läser vissa delar.

Eva har alltid tyckt att det är roligt att skriva och hon började skriva som mycket ung, men hon skrev inte klart en bok förrän i vuxen ålder. Hon kom också av sig med att skriva efter grundskolan eftersom det inte fanns någon som uppmuntrade henne. Men att gå på skrivarkurs hjälpte henne på rätt spår igen.

Hon skriver böcker för både vuxna och ungdomar, oftast spänningsböcker och deckare. Hon skriver dem med samma teknik, skillnaden är att hennes vuxenböcker behandlar händelserna ur många olika personers perspektiv och handlingen utspelar sig i nutiden, medan handlingen i  hennes ungdomsböcker utspelar sig i historiska tidsåldrar.

Evas favoritgenre är spänning, spooky och mysterium och hon gillar att läsa deckare.

– Det bara blev så att jag började skriva sådana böcker.

Medan hon skriver en bok gillar hon att vara i sin egen bubbla och stänga ute tanken på läsare och recensenter, eftersom hon då börjar oroa sig för vad de ska tänka. Hon kan inte läsa böcker i samma genre som boken hon skriver medan hon arbetar, eftersom hon lätt börjar jämföra sin egen text med den hon läser.

Vi fick många tips på hur man kan göra det lättare att skriva böcker. Det är alltid bra att läsa så mycket man kan. Fast det är en dålig bok kan man se vad man inte tycker om i den och vad man kan göra annorlunda i nästa bok. Ju snabbare man skriver desto bättre. Då försvinner inte inspirationen.

-Skriv! Det finns ingen genväg, avslutar Eva.

← Takaisin
seuraa meitä