Läsglans
13.12.2023
|
Ellen Forsén, 16 år

Sommarens överraskning om kärlek, vänskap och sorg

bokbild

Kristi Kristoffersen: Kändiscrush. Bonnier Carlsen, 2023

Ungdomsromanen Kändiscrush är en underhållande bok med snabbt tempo. Boken tar upp hur det är att växa ifrån sina vänner, vara svartsjuk och känna hjärtesorg.  Perfekt semesterläsning!

I boken kändiscrush skriven av Kristi Kristoffersen får läsaren följa med Karoline som måste spendera en sommar på en camping med sin mormor medan hennes allra bästa vän Emma är vid familjens sommarstuga.  Karoline tror att det kommer bli den tråkigaste sommaren någonsin utan Emma men den känslan varar inte länge då hon träffar Norah och Mathias.

Berättelsen utspelar sig vid Härsjöns camping där Karoline bor i en liten husvagn med sin mormor. Karolines förväntningar för sommaren är låga och hon tror hon kommer dö av uttråkning samtidigt som hon får höra av Emma om hur roligt hon har det vid sin sommarstuga med nya vänner. Karoline känner sig väldigt svartsjuk och arg på sina föräldrar som tvingat henne att vara hela sommaren med mormor på en fånig camping. 

En dag kommer Norah och hennes familj till campingen och mormor berättar för Karoline att hon och Norah är barndomsvänner, Karolines mormor nästan tvingar Karoline att introducera sig själv för Norah. Karoline och Norah blir snabbt bra vänner, men en dag dyker en ny husvagn upp till campingen. Båda blir såklart nyfikna eftersom inget händer. De som har den nya husvagnen är Mathias och hans familj och Norah bestämmer sig för att de ska bli kompisar med Mathias.  

De har mycket roligt alla tre av dem, Karoline och Norah visar runt Mathias campingen och var de bästa badställena är. Alla tre av dem har väldigt roligt men Karoline märker att hon har fått känslor för Mathias och kanske att någon annan än hon också har samma känslor för Mathias?

Även Mathias beter sig annorlunda och måste åka till Oslo för att ”jobba” nu och då, vilket Karoline tycker är märkligt eftersom vem skulle ha ett jobb i Oslo som man endast behöver åka till några få gånger under sommaren? Mathias berättar inte heller vad han jobbar med, utan byter konversation varje gång någon av dem nämner hans jobb. 

Kändiscrush är en romantisk bok som också tar upp hur det kan kännas att växa ifrån sina vänner, svartsjuka och hjärtesorg. Karaktärernas känslor är tydligt beskriva i boken och boken hade ett sådant tempo att man inte ville lägga ner den, utan bara fortsätta läsa så man får veta hur det går. 

Jag tycker att boken var underhållande och den var väldigt lätt att komma in i. Den skulle vara en perfekt bok att läsa på stranden eller på solsemester eftersom den är väldigt mysig och man får en somrig och varm känsla av att läsa den.  

Det ska komma ut en till bok till bokserien vilket jag väntar på eftersom boken lämnade med ett väldigt spännande slut. Jag kan varmt rekommendera den till alla ungdomar i åldern 13–17 år. 

← Takaisin
seuraa meitä