Kjell Westö: Molly & Henry, (suom. Laura Beck, Otava, 2923) 509 s.
Kjell Westö kuvaa Suomen historiaa romaanissaan Molly & Henry – romaani sotavuosilta. Tämä talvisodan, välirauhan ja jatkosodan Suomeen sijoittuva sotaromaani kertoo koskettavan tarinan sodan vaikutuksesta ihmisiin, elinympäristöön ja ihmissuhteisiin.
Molly Timm, 31-vuotias suomenruotsalainen näyttelijätär, on pitkällä teatterikiertueella Ruotsissa. Talvisota on jo puolessa välissä, ja kiertueen tarkoitus on herättää empatiaa ruotsalaisissa. Toisin sanoen, he yrittävät kerätä rahaa Suomen sotahankkeisiin. Ruotsissa ollessaan Molly odottaa kirjettä avopuolisoltaan Henryltä. Henry on journalisti, joka on sotarintaman liepeillä sotakirjeenvaihtajana. Tästä alkaa hapuileva ja tunnepitoinen ihmissuhteiden tanssi, jonka sota loppujen lopuksi voittaa.
Kirja jakautuu viiteen osaan, joissa hahmoperspektiivi vaihtelee. Tarinaa kerrotaan vuorotellen Mollyn ja Henryn näkökulmasta. Lukiessa saa sellaisen kuvan, että hahmot kertovat itse tarinaa omasta näkökulmastaan, mutta tekevät sen kolmannessa persoonassa. Tämän vaikutelman luo Westön kirjoitustyyli, joka on hyvin persoonallinen ja kuvaileva. Teksti on värikästä ja adjektiivirikasta.
Itse pääsin opiskelijakavereideni kanssa haastattelemaan Westötä Helsingin kirjamessuilla 27.10.2023. Haastattelussa Westö kertoi siitä, kuinka sota Ukrainassa on vaikuttanut, ja tulee vaikuttamaan, hänen kirjoittamiseensa. Molly & Henrykin on saanut synkemmän sävyn sodan seurauksena. Sen lisäksi hän puhui tutkimustyöstään, jota hänen kirjansa vaativat. Westön kirjoista moni sijoittuu historialliseen Helsinkiin, joten hänellä oli jo paljon tietoa tästä paikasta ja ajasta Suomessa. Silti hän teki paljon taustatutkimusta samaan aikaan kun kirjoitti teosta. Kirja on historiallista fiktiota, ja joitakin, Westön omin sanoin, “maagisia” elementtejäkin kirjasta löytyy.
Kirjassa tulee hyvin esille todella laaja skaala tunteita rakkaudesta suuttumukseen, ja tarina on kiehtova ja todentuntuinen. Vaikka tämä ilahduttaakin lukiessa, vaatii Westön romaani lukijaltaan paljon enemmän kuin moni muu kirja. Westön tyyli, vaikka onkin päältä päin aivan ihana, pakottaa lukijan keskittymään joka ikiseen sanaan. Tämä hitaampi eteneminen sopii toisaalta aikaan, johon kirja sijoittuu. Suomessa elettiin hankalia sota-aikoja, ja elämää elettiin päivä kerrallaan. Niin elivät myös romaanin hahmot, jotka kaikki ovat hyvin mieleen jääviä ja uskottavia hyvine ja huonoine piirteineen. Romaani on kaikin puolin mieleen jäävä, ja koskettava kuvaus siviilien elämästä sodan keskellä.