Läsglans
30.11.2021
|
åk 6 i Strömborgska skolan i Borgå

Spännande, ibland lite svårt att hålla reda på handlingen

Skräck, spöken och fantasy intresserar eleverna i åk 6 i Strömborgska skolan i Borgå. En av de bästa böcker jag läst lyder omdömet om både Sebastian Nybergs Rigelstenen och Eva Frantz Nattens drottning – två böcker med många gemensamma ämnen.

Den spännande boken Rigelstenen

Jag har läst boken Rigelstenen av Sebastian Nyberg. Bokens huvudgenre är fantasy men den är också skräck.

Boken handlar om 14-åriga Simon som har blivit grovt mobbad sedan han gick på femman. Hans enda kompis är Linnea. En dag hittar de en inristning i ett flyttblock och de funderar vad den kan betyda och vad den gömmer.

Simon är en 14-årig pojke som har blivit mobbad i många år, han är energisk, modig och smart.

Linnea är Simons bästa kompis, hon är också smart, faktiskt lite smartare. Hon har bra tålamod och orkar försöka, hon är också väldigt kreativ. Hon är modig och stark.

Alma kommer med i bilden lite senare än Linnea och Simon. Hon är mycket duktig och orkar försöka på olika sätt. Hon kan hålla sig lugn i kritiska situationer.

Anders är Simons mobbare, han är väldigt stark och elak.

Johannes Spöring är En man som Linnea hittar i myren, han lurar henne tillbaka i tiden för att rädda världen men det visar sig att han är en mördare och lurare som själv vill att världen ska gå under.

Boken utspelar sig på många olika platser, till exempel i Åbo, både under 1820-talet och i nutid. Handlingen utspelar sig mycket i en liten stad i Sydvästra Finland nära Helsingfors, senare några kapitel i Helsingfors.

Texten är bra skriven och själva berättelsen är också bra. Men ibland förstod man inte så bra eftersom den hoppade fram och tillbaka i tid och rum.

Jag tror att personer som gillar serien Harry Potter skulle tycka om den här boken. Om man är lättskrämd rekommenderar jag inte Rigelstenen, boken är väldigt hemsk på vissa ställer då det kan framkomma grov misshandel och obehagliga och skrämmande scener. Rigelstenen lämpar sig bäst för personer som är 12 år eller äldre. Boken är invecklad och texten är svår så om man är en svag läsare kan den vara mycket krävande.

Sara Ahlberg, åk 6

 

Tidsresor i Rigelstenen

Jag har läst boken Rigelstenen, Rigelstenen är skriven av Sebastian Nyberg och tillhör fantasygenren. Rigelstenen är en bok där det händer många spännande saker.

Boken handlar om Simon som går i åttan och hans bästa kompis Linnea. Kompisarna hittar en hällristning på ett flyttblock, det tar inte länge för dem att komma på att det är någon sorts karta. En dag när Simon är på väg hem från skolan träffar något i hans bakhuvud så att han hamnar i koma.

När han vaknar så är den första frågan han får ”Var är Linnea?”. Simon och Linneas kompis Alma börjar söka efter Linnea samtidigt som de försöker lösa hällristningens mysterium. Onda krafter börjar härja i världen och undergången är nära.

Jag själv hoppas att Sebastian skriver flera böcker i fortsättningen, Rigelstenen var hans första bok och tidigare har han bara gjort serier. Rigelstenen var jättebra och en av de bättre böckerna jag läst eller hört. Den var lagom lång och jag tycker om genren.

Själv skulle jag rekommendera den här boken åt personer i 10–12 års ålder men jag tror att den också skulle passa åt lite äldre och säkert också för vuxna.

Marcus Liski, åk 6

 

Goda versus onda i Rigelstenen

Jag har läst Rigelstenen av Sebastian Nyberg.

Den är fantasy.

I den här boken tycker jag att brödraskapet var mest spännande. Jag tycker att hällristningens gåta gjorde berättelsen intressant. Bokens huvudpersoner är ungdomar. Ett av temana var mobbning. Boken innehöll ganska mycket våld.

Jag tyckte mest om Magnus Achrelius, för han var så stor, stark, mäktig och ond. Jag tycker att han var ondast i brödraskapet. Jag tycker att brödraskapet har en ganska viktig roll i boken.

Boken utspelar sig i Helsingfors, Åbo och Europa. Jag tycker att myren var intressantaste miljön för där hände så mycket.

Jag tycker att författaren skrev en bra och spännande bok för ungdomar. Det här är bästa boken som jag har läst. Jag tycker att det var bra att författaren tog upp mobbning, för det har säkert diskuterats många i klasser. Det här var en jättebra bok som första bok att läsa.

Jag hoppas att Nyberg fortsätter att skriva.

Jag skulle rekommendera Rigelstenen för högstadieelever. Eller för någon som är intresserad av bra böcker.

Victor Kiikkinen, åk 6

 

Spöken i historiskt Helsingfors

Jag har läst en bok av Eva Frantz som heter Nattens Drottning.

Nattens Drottning är en spökhistoria som utspelar sig i Helsingfors på 1915-talet.

Boken handlar om en ung pojke som heter Viktor, som måste flytta från Frankrike till Finland med sin deprimerade mamma för att bo hos sin mormor. Hans mamma är en mycket respekterad operasångerska och hon blev inbjuden att sjunga i en opera, Trollflöjten, på Ryska teatern. Viktor märker att hans mamma kanske är i fara för att det spökar på teatern. Han möter en flicka som heter Agnes och tillsammans försöker de få veta vem som spökar och varför. De får reda på att spöket är en fransk kvinna från 1700-talet och varför hon spökar. Viktor hjälper henne att äntligen finna frid och allting går sen bra i operan.

De viktigaste personerna i boken är Viktor, en ganska trind fransk pojke som är osäker på sig själv. Agnes som är Viktors goda vän,är en relativt lång flicka som inte verkar vara rädd för något. Helmi är Viktors husa, och före Viktor mötte Agnes var Helmi den enda som faktiskt verkade bry sig om honom. Viktors mormor är en otrevlig gumma, som tycker att Viktor bara är i vägen. Viktors mor Margareta är en trött kvinna som blev deprimerad då hennes man, och Viktors pappa, flyttade till Amerika och gifte om sig.

Miljön är en viktig del av boken, dom viktigaste platserna i boken är höghuset där Viktor bor, Ryska teatern, logen i Ryska teatern och Ryska teaterns obehagliga källare.

Jag tycker att Frantz lyckades med att skapa en viss sorts stämning när man läste, en mysig men spännande stämning.

Jag tycker ändå att boken var lite långsammare än vad jag själv gillar, så lite mera händelser skulle varit okej.

Jag tror att personer som tycker om historiska böcker eller spökhistorier skulle också tycka om den här boken.

Taika Silo, åk 6

 

Den nya och spännande Rigelstenen

Nu ska jag skriva om boken Rigelstenen av Sebastian Nyberg.

Bokens huvudgenre är fantasy. Rigelstenen handlar om två flickor som heter Linnea och Alma och en pojke som heter Simon. De bor i Åbo och är i tonårsåldern. Speciellt Simon hamnar ut för hemsk mobbning och han måste hela tiden vara på sin vakt, så att inte gänget som mobbar Simon hittar honom då han inte är i skolan. Ungdomarna råkar ut för många spännande äventyr som de måste reda ut. Simon och Linnea hittar ett flyttblock, som det finns hällristningar på. Senare visar det sig att hällristningen är jätteviktig!

I boken försvinner det och dör människor, och vem är den konstiga mannen som hittas i skogen? En dag händer det något hemskt med Simon och han hamnar i koma! Samtidigt försvinner också Linnea. När Simon vaknar upp igen så har de mycket att reda ut och Linnea är ännu också försvunnen!

Rigelstenen cirkulerar mellan många tidsperioder, men ungdomarna lever främst i nutid. Ibland var det svårt att följa med vad det hände, när tiden bytte nästan i varje kapitel. För övrigt tycker jag ändå att boken var mycket välskriven och för mig och andra som gillar spänning, fantasy och till och med lite skräck, är boken super! Jag gillade boken.

Stella Öhberg, åk 6

 

En spännande och övernaturlig bok

Nattens drottning

Jag har läst Nattens Drottning, som är skriven av Eva Franz.

Boken handlar om den 12-åriga Victor och hans mamma. De har flyttat från Paris till Finland. Victors mamma har länge drömt om att stå på scen igen, i Paris hade hon stått på en stor och ståtlig scen. Mormor har tjatat och tjatat att Margareta skulle söka jobb och inte ligga i sängen hela dagarna, men efter att mannen slutar skicka brev blir Margareta orolig att han har glömt bort henne där borta i Amerika.

Men en dag kommer en man på besök. Han vill att den kända Margareta skulle spela i hans pjäs Trollflöjten. Spännande saker händer i Nattens drottning, en av de bästa böcker jag läst!

Personerna är: Helmi och Irma hembiträden, Margareta som är Victors mamma, Agnes som blir Victors bästa vän, teaterdirektör Zimmermann och Algot som är en mobbare och gör Victors liv till elände. Sist men inte minst Spöket Christine som får frid till slut.

Handlingen och miljön är ganska spännande eftersom berättelsen utspelar sig i Helsingfors 1915 under julen. Och spöket som finns är tillräckligt snällt och dumt.

Det jag tyckte Eva Frantz gjorde bra är att när man läste boken fick man ett sug att läsa vidare. Och att Algot lärde sig sin läxa till sist.

Jag skulle rekommendera boken till fantasyläsare som tycker om tidigt 1900-tal och om s-s-sp-pöööken…

Eino Karlsson, åk 6

← Takaisin
seuraa meitä