Läsglans
29.12.2021
|
Asta Sharma, 14 år

Svårt att vara annorlunda

”Som stjärnor i natten” är skriven av den amerikanska författaren Jennifer Niven (översättare Ylva Stålmarck). Romanen kom ut 2015, och 2020 kom filmen.

Finch, en av romanens huvudkaraktärer, är sjutton år gammal. Han bor med sin mamma och sina systrar Kate och Decca.

Han blir ofta arg och får aggressiva utbrott. Han handlar impulsivt och det ställer till med problem. På grund av sitt beteende blir han mobbad i skolan och ständigt kallad ”Theodore Freak”.

Finch känner ofta att han inte är i kontroll över sitt liv. För att undvika göra något han kommer att ångra så gömmer han sig i hans garderob i flera dagar tills han känner sig okej igen. Men när det inte är tillräckligt försvinner han i perioder. Dagar, till och med veckor ibland.

De flesta i hans närhet är vana med det och tycker att det är lugnt. Men allteftersom romanen fortskrider förstår man att Finch lider av en odiagnostiserad psykisk sjukdom. Han pendlar mellan perioder som han kallar att vara vaken eller sovande. Finchs skolkurator föreslår att han är bipolär. Finchs pappa lider också av den här sjukdomen. Men ändå vägrar båda att få en diagnos eller att få hjälp. Finch tror att en diagnos skulle definiera honom som person och göra honom till just det och inget annat.

Finch verkar inte veta vem han är eller vem han vill vara och testar olika identiteter genom hela romanen, såsom ”Badass Finch” och ”80s Finch”. Ändå insisterar han på att han ska förbli sig själv, vem det nu än är.

Finch och Violet träffas när de båda befinner sig högst upp i skolans klocktorn, och båda har för avsikt att begå självmord genom att hoppa ned. Finch lyckas övertala Violet att komma ned från kanten och sedan hjälper hon ner honom också. Även om Finch insisterar på att han var på kanten bara för att påminna sig själv om att han har kontroll över sitt liv och inte för att ta livet av sig, märks det att han är väldigt fascinerad av tanken på att dö genom självmord. Han forskar ofta om olika metoder för att ta livet av sig och fortsätter sedan med att rangordna dem. Han har också olika författares självmordsanteckningar memorerade.

När Finch inleder ett förhållande med Violet upptäcker han att han äntligen har något som får honom att vilja hålla sig vid liv.

Det sker definitivt en förändring i hans humör mot slutet av boken. Han börjar ta avstånd från Violet och är bara inte lika öppen och glad som han var i första halvan av boken. Och när Violet konfronterar honom om hans mentala hälsa så stänger han ut henne. Efter denna händelse förändras känslan i boken totalt. Till och med Violet förändras mycket för att skona sig själv.

Jag tyckte massor om denna bok och det var svårt att sluta läsa. Jag skulle rekommendera den till tonåringer och uppåt. Medan jag läste, så pratade jag ofta med pappa om handlingen. Han blev mycket intresserad och ville att jag skulle låna boken till honom efter att jag läst den.

← Takaisin
seuraa meitä