Läsglans
20.11.2023
|
Lisa Ehrström, 16 år

Sveriges dolda verklighet 

kansikuva

Nora Khalil: Abow. Natur & Kultur, 2023 

I Nora Khalils uppföljare till Yani, Abow, fortsätter Rayans liv i en Stockholmsförort. Boken fångar god vilja, kärlek, familj och skolgång med förhinder med ett fängslande språk som det är lätt att förstå fast där finns en del nya ord. 

I Nora Khalils förortsroman Abow, uppföljare till Yani, får läsaren följa med Rayan som precis börjat i gymnasiet. Alla hans bästa vänner har börjat andra skolor, och en blev utvisad tillbaka till Irak. Inget är som förut. Hans nya skola är full av “tråkiga svenner”. Rayan försöker sitt bästa för att passa in. Samtidigt är det är svårt, när hans bästa vän Caspian börjar syssla på med andra saker. Svåra ämnen som gängkriminalitet behandlas även i boken. 

Berättelsen utspelas i Stockholm, i vad läsaren kan uppfatta som nutid. Huvudpersonen Rayan och hans vänner Khaled, Caspian och Christian bor alla i förorten Alby. Deras bästa vän Amir tvingades nyligen flytta tillbaka till Irak. Både Rayan och alla hans vänner beskrivs som utlänningar och muslimer. Rayan dejtar tjejen Wahida, men de tvingas hålla sin relation hemlig av olika försiktighetsskäl. 

Den dramaturgiska kurvan har använts som struktur i romanen. Berättelsens spänning byggs alltså uppåt tills den når klimax, varefter spänningen sjunker och berättelsen når sitt slut. Boken är väldigt spännande, men även romantisk. Rayans och Wahidas relation är något väldigt vackert. 

Boken har genom hela berättelsen en kronologisk handling. Den har en jag-berättare, alltså är det Rayan som berättar sin historia från hans egna perspektiv. Det finns några kapitel i boken som heter “Ummi”, vilket betyder ungefär samma sak som “mamma” på arabiska. Dessa kapitel är riktade mot Rayans mamma som är död. Språket i boken är väldigt ungdomligt. Författaren använder ofta arabiska ord, t.ex. jalla, abow, yani och wallah. 

Själv gillade jag boken väldigt mycket. Den var lätt att förstå och att läsa. Jag var tvungen att söka upp vad ett par av de arabiska orden betydde, men annars var den väldigt lätt att förstå. I början var det även ganska svårt att hålla koll på de olika karaktärerna, men det blev lättare ju längre fram jag kom i boken.  

Jag skulle rekommendera boken till personer i alla olika åldrar, men speciellt till tonåringar och unga vuxna. Jag tycker att alla som bor i Sverige, speciellt i större städer som Stockholm och Malmö, borde läsa den. Författaren behandlar ämnet gängkriminalitet, vilket är något som vuxit i Sverige under de senaste åren. Genom att läsa boken, började jag förstå mig mera på hur det faktiskt är att bo som utlänning i en förort i Stockholm. 

Jag gillade huvudpersonen Rayan och jag kan relatera till honom väldigt mycket. Han saknar hur saker var innan, när alla hans vänner gick i samma skola som honom. Han beskrivs som en väldigt god vän som försöker sitt bästa för att andra ska må bra. Han gjorde sitt bästa för att hindra Caspian ifrån att välja fel livsväg. Efter att ha läst boken, kan jag förstå hur svårt det kan vara för en sådan person som Rayan, som går i skola bara med svenner. Alla klasskamrater bara antog att han säljer droger, eftersom han bor på orten.  

 

← Takaisin
seuraa meitä