Läsglans
15.3.2023
|
Astrid Penttilä, 15 år

Trassliga familjer, vänskap och drogproblem i en spännande deckare

Lena Lilleste: Mord i blicken! Rabén & Sjögren

auto, henkilöitä, varas

Mord i blicken! är sjunde fristående delen i LL-deckarna om Tommy och Flisen. Boken handlar om droghandel på en semesterresa på Teneriffa. 

Tommy och Flisen är bästa vänner och löser ofta mysterier tillsammans.  I boken ”Mord i blicken” dras de båda vännerna in i en knarkhandel när de är på en resa till Teneriffa. Flisens kusin, Benedik har hamnat på sjukhus. Benedik blev pressad av sina vänner att köpa knark som såldes utanför skolan och överdoserade tillsammans med en klasskamrat. 

Flisen är nu fast besluten att ta fast knarkhandlaren tillsammans Tommy. 

Boken är från Tommys perspektiv och under berättelsens gång får man en inblick i hans vardagsliv och hur han hanterar familjeproblem. Det gör att man lätt kan relatera till honom som karaktär.  Tommys föräldrar var skilda och hans pappa hade gift om sig med en kvinna som avskydde Tommy och han kände sig alltid oviktig när det var ”pappavecka”. Ett annat problem var att Tommys mamma hade hittat en ny pojkvän som senare bad henne att gifta sig med honom. Tommy tyckte inte om detta och revolterade. 

Tommy och Flisen vänskaps skildras bra i boken och det blir spännande mellan dem, eftersom de båda har en stor hemlighet de döljer för varandra. 

Det jag tyckte var bra med boken var att något hela tiden hände och man hölls kvar som läsare. I början var man ganska förvirrad eftersom man inte riktigt förstod vad som hände eftersom författaren hade tagit knarkhandlare perspektiv i boken mellan kapitlen. Författaren skrev en sida före flera av kapitlen ur knarkhandlaren perspektiv där man kunde se hens motivering för varför hen gjorde som hen gjorde. 

Men annars var det en spännande detektivbok som tar fram personliga problem såväl som en fängslande historia. 

← Takaisin
seuraa meitä