Läsglans
9.2.2023
|
Elwa Esberg, 15 år

Ung och olyckligt kär

heartstopper

Heartstopperserien gestaltar känslor på ett övertygande sätt, kärlek men också ångest och ätstörningar. Läsaren kommer alla huvudpersonerna in på livet. Seriens femte del ges snart ut. Här recenseras seriens första bok. 

Alice Oseman: Heartstopper. Översättning till svenska: My Bergström. Cobolt förlag. 

Charles Spring (Charlie) är en ung pojke som går på en pojkskola i England. Han har en hemlig relation med en annan kille från skolan som heter Ben Hope. Ben är ganska kontrollerande och aggressiv och deras hemliga relation blir allt mer problematisk då Ben är väldigt privat med sin sexualitet och gömmer den för alla, även för sina bästa vänner. Till skillnad från Ben har Charlie blivit tvingad ut ur garderoben när en av hans bästa vänner Tao Xu (Tao) pratat lite för högt om Charlies sexualitet vid skolkafeterian.  

 Charlie var ganska olycklig i sin relation med Ben, men inte för att han är i garderoben utan för att han låtsas som att Charlie inte finns. Charlie uppfattar att det här är vanligt i relation ända fram tills han ser Ben kyssa en tjej från flickskolan. Charlie är förkrossad tills han kommer ihåg att han har telefonnumret till en gullig pojke som professorn sagt åt honom att sitta bredvid i klassrummet, rugbypojken Nicholas Nelson (Nick) och Charlie blir genast förälskad i honom. Eftersom att Charlie vill att Nick ska gilla honom så tvingar han sig själv att gå med i skolans rugbylag och blir sen förkrossad när han får reda på att Nick inte är gay.  

 Heartstopper volym 1 är en ungdomsroman som passar för alla åldrar, men främst tonåringar. Boken ger en bra inblick i hbtqlivet. Bokens huvudkaraktär är Charlie som börjar 9 an och Nick som är ett år äldre. Vi får veta mycket om hur Charlie och Nick utvecklas i boken och jag ser fram emot att se hur deras vänskap utvecklas senare i serien. Serien väcker många känslor speciellt när Charlies ätstörningar och ångest tas upp. Boken passar för du som vill läsa mer om mental ohälsa och hjärtekross. Boken är lättläst och har tre andra volymer, en femte är påbörjad.  

 Personligen gillar jag såna här typer av böcker där man verkligen kan känna och läsa sig in i författarens budskap och bokens mening. Jag gillar att leva mig in i bokens värld och lära känna huvudkaraktären på en mer personlig nivå. Boken publicerades 2018, författaren Alice Oseman har tidigare skrivit en bok och en serie innan hon började med Heartstopperserien. Den här boken är översatt från engelska av My Bergström.  

← Takaisin
seuraa meitä