Läsglans
7.6.2024
|
Anna Holm, 17 år

Världens somrigaste sommarbok – eller blir det bara regn?

farkkushortsit, sääret, penkki

Camilla Wallins roman Regnfågeln erbjuder läsaren perfekt sommarläsning. Anna Holm fångar sommarens och läsningens frånsida, ibland kan det bli lite väl utdraget. Årstider, väder och miljöer avspeglar ibland dramatiska skeenden. 

Camilla Wallin: Regnfågeln. Visto förlag, 2023 

Alicia Hoover hälsar denna sommar på sin syster Maria, som kvar i barndomshemmet ute i den pittoreska landsbygden. De tänker spendera en lugn och trevlig sommar tillsammans, men det går inte alltid enligt planerna. Vad kan komma emellan två sammansvetsade systrar? Förälskelse, eller svek? 

Efter en lång och utdragen vinter finns det ingenting en läsare hellre gör än att sätta sig ner med världens somrigaste sommarbok. Camilla Wallin har målat upp en rejäl sommarlängtan med boken Regnfågeln. Det är en bok som man dessutom kan läsa om igen för att man alltid missat någon detalj.

Boken har en del långa kapitel, och kan kännas utdragen. Dock är det en perfekt bok för den som verkligen bara vill slappa och sätta sig in i en fridfull tillvaro. Författaren bygger upp ett sorts drömland med ljusa kvällar, gröna ängar och den lugna sommarlovsvardagen. Bokens flow förstörs dock lite av en knapp vändpunkt samt miljöbyte i bokens mitt. 

Alicia har en speciell förmåga, hon kan, och har alltid nämligen kunnat förutspå när det kommer att regna. Passligt nog arbetar hon även som meteorolog, som jag tycker är fiffigt av författaren. Alicias förmåga spelar ingen större roll i berättelsen, förutom att regnet, eller det blivande regnet, ofta förutspår dramatiska händelser i boken. 

Pärmen föreställer en bild på två solbrända ben som dinglar ner från en brygga, den beskriver bokens stämning bra och man får rätt känsla direkt. Jag gillar även hur författaren har satsat på personerna i boken, samt på relationerna mellan karaktärerna. Den har passligt med karaktärsutveckling och boken utspelar sig över ett års tid. 

Stämningen i boken byts beroende på känsla. Perspektivet växlar mellan Maria och Alicia, men läsaren får oftare följa med Alicias perspektiv. Alicia är sprudlande och energisk, men känslig och defensiv när det kommer till  tillrättavisande. Maria är däremot tystlåten och ordentlig, stänger in sina känslor men klagar på Alicias bräkande. Jag skulle gärna ha fått mer av Marias perspektiv och fått en djupare inblick i hennes karaktär. 

Jag skulle rekommendera boken åt unga vuxna och vuxna. Boken är bra precis som den är och ger inget behov av en uppföljare, vilket jag gillar. Berättelsen är bra i sig själv och sätter en ordentlig punkt. Regnfågeln är perfekt för de som vill ta en riktigt lång paus denna sommar, sätta sig ner på bryggan och plocka upp världens somrigaste sommarbok. 

← Takaisin
seuraa meitä