Läsglans
24.1.2024

Vildpäls, Rotlös och Stentramp

Lena Frölander-Ulf

Lena föddes 1976 och hon är 47 år gammal.

Lena är en finlandssvensk barnboksförfattare och illustratör som bor och arbetar i Helsingfors, hon är gift med författaren Kjell Westö. Frölander-Ulf skriver främst på svenska men också på finska. Hon har skrivit 19 böcker. 2024 kommer de följande, Rafsa Rotlös och Rafsa Stentramp. Lena Frölander är en författare som ritar sina egna böcker.

Lena Frölander-Ulf

”Bokmässan är som en stor fest för böcker”

Mathias Österberg och William Lindström intervjuade Lena Frölander-Ulf.

På frågan vilken karaktär är mest komplex i Rafsa svarar Lena Frölander-Ulf att Zigzag tar priset för han är den mest komplexa karaktären eftersom han förändras så mycket igenom serien. Hon säger också att konflikten mellan murmeldjur och ormarna har existerat ganska länge och att murmeldjuren inte lever så länge så de minns inte lika mycket, men ormarna lever längre, därför minns det bättre. Hon säger också att historien om orm och murmeldjurs konflikten kommer att öppna upp i den tredje delen av Rafsa

Vi frågade henne vad som är bäst med bokmässan och hon svarade “Att författare får möta sina läsare” Hon säger bland annat att alla karaktärer hon skapar är inspirerade av henne.

Vi frågade även Lena hur hon tyckte “Pratabok” gick och hur Södra Paipis klarade sig. Lena svarade att det gick bra och att eleverna från Södra Paipis klarade det bra, de hade bra frågor.

Bokmässan var helt okej men vi tycker att det var för mycket folk.

Recension:

Gott syfte, men för många regler i Rafsa Vildpäls

Lena Frölander-Ulf: Rafsa Vildpäls. Förlaget M, 2023

Vi, Eveliina, Felicia och Matilda, har läst första boken om Kampen om stenåkern. Det är en tredelad bokserie, som börjar med boken Rafsa Vildpäls.

Rafsa Vildpäls kom ut den 1 februari 2023, och Lena har tänkt att ännu 2024 publicera följande delarna Rafsa Rotlösoch Rafsa Fotstamp. Lena Frölander-Ulf har även skrivit andra böcker som Nelson Tigertass, Fidel och jag i storstan, En sann historia, och många fler.

Rafsa och hennes bästis Kotten bor djupt inne i skogen med deras stora flock på stenåkern. Rafsa bor med många syskon och en mamma, så som alla andra murmeldjuren också bor.

Murmeldjuren har många pappor, men Rafsas enda pappa är djupt inne i skogen. Farorna är många och livet är svårt. På samma åker bor också huggormarna med gaddarna fulla av gift.

Huggormarna har alltid fått bestämma över stenåkern. Men när Rafsa och Kotten lär känna huggormen Ziczac, förstår de att som en orm är livet bland ormar inte heller är lätt. Rafsa får också reda på att livet på stenåkern hotar att bli mycket mycket hårdare…

Vi tycker att boken var lite tråkigt skriven. Det blev tråkigt att läsa när det var för mycket förklarat på vissa ställen. Som ett exempel var det i ett ställe i boken väldigt mycket av olika regler. Vi tyckte inte att det hände heller något tillräckligt spännande i boken.

Men vi tyckte att boken hade ett bra syfte. Det berättade att fast man skulle kunna ha ett bråk med en vän, kan man ändå reda ut det och bli vänner igen. Vi tyckte det var lite för många bilder men de var fina.

Man fick liksom en uppfattning vad som egentligen hände och de var iögonfallande.

Överlag tyckte vi att boken var lite tråkig. Den var inte helt lättläst heller, på grund av mycket och svår text. Vi tycker att boken passar till någon som inte gillar för spännande böcker, mycket bilder och en som klarar av att läsa speciellt svåra namn. Vi tycker att boken ändå kan vara värd att läsas för att få en uppfattning av sann vänskap.

Intervjun och recensionen är skrivna av elever från Borgby skola med anledning av Läscentrums projekt Prata bok

← Takaisin
seuraa meitä