Kirja-arviot
16.5.2018
|
Pulmu Mattila, 15 v.

Iso banaani vastaan kynsilaiva 

Rick Riordan: Magnus Chase – Kuolleiden laiva. Suom. Ilkka Rekiaro (Otava 2018)

Bostonissa asuva Magnus Chase on kuollut ja päässyt viikinkien paratiisiin, hotelli Valhallaan. Elämä (tai siis kuolema) viikinkitaivaassa ei kuitenkaan ole pelkkää juhlimista. Jumala Loki, on päässyt vapaaksi kahleistaan, joiden vankina hän on ollut vuosisatojen ajan. Paitsi että Loki on kavala, ovela ja juonitteleva, hän janoaa kostoa muille Asgårdin jumalille. Loki ryhtyy kokoamaan valtavaa sotajoukkoa ja valmistautuu aloittamaan maailmanlopun taistelun, Ragnarökin, joka tuhoaa kaikki yhdeksän maailmaa.

Magnus Chase saa tehtäväkseen estää Lokin aikeet. Helppoa ja kivaa, eikö? Hän lyöttäytyy yhteen valhallalaisten ystäviensä kanssa ja sotajoukko lähtee vaaralliselle purjehdusmatkalle Atlantin yli. Tältä matkalta ei jättiläisiä, jumalia ja täpäriä tilanteita puutu. Mutkia matkaan tuo Magnuksen enon jättämä omituinen vihje, jonka merkitys ja rehellisyys ovat epäselviä. Kiire on myös kova, Magnuksen ystävineen on ehdittävä Norjan rannikoille ja pysäytettävä Loki sekä hänen ylpeytensä, Kuolleiden laiva, ennen kuin se ehtii irrota laiturista. Muuten ovat maailmat liekeissä.

Kuolleiden laiva on viikinkien mytologiaa ja nuorten elämää yhdistelevän Magnus Chase- sarjan kolmas kirja. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet teokset Kesän miekka ja Thorin vasara (lue ne ensin!). Kirjailija Rick Riordan on kirjoittanut myös antiikin Kreikan ja Rooman mytologiaa käsittelevät Percy Jackson- ja Olympoksen sankarit- kirjat, jotka ovat menestyneet maailmanlaajuisesti ja joista Riordan parhaiten tunnetaan. Lisäksi hän on kirjoittanut muutamia muita mytologiaan liittyviä teoksia.

Itse olen kova Percy Jackson- ja Olympoksen sankarit-fani. Molemmat sarjat on tullut luettua useampaan kertaan, eivätkä Magnus Chase-kirjat ole tuottaneet pettymystä. Kirjoissa tapahtuu koko ajan, eikä niitä kerta kaikkiaan malta laskea käsistään. Edellinen kirja, jota luin, oli melko hidas ja tökkivä, niin oli ihan parasta päästä kunnon vauhtiin ja lukea oikein antaumuksella. Tykkään Riordanin kirjoissa myös siitä, että hahmot ovat muitakin kuin vain valkoisia poikia. Esimerkiksi Magnus Chase kaveriporukasta löytyy tummaihoinen T.J., islaminuskoinen Samirah ja sukupuolijoustava Alex. Hahmot ovat myös hauskoja luonteeltaan ja välillä vain nauran esim. Magnuksen humoristisille kommenteille. Kivan silauksen loi myös se, että Kuolleiden laiva- kirjassa esiintyivät myös Percy Jacksoneista tutut Percy ja Annabeth, koska Magnus on Annabethin serkku.

← Takaisin
seuraa meitä