Usein kysytään, onko kirja parempi kuin siitä tehty elokuva. Pääkirjoituksessa kirjoja ja elokuvia ei vertailla keskenään vaan kohdellaan omina taidemuotoinaan.
Kirjat ja elokuvat ovat kulkeneet käsi kädessä jo vuosikymmeniä. On vuosisatoja vanhoja kirjallisuuden klassikoita, jotka on filmatisoitu jo kymmeniä kertoja. On Harry Potterien, Twilightien ja Nälkäpelien kaltaisia ilmiöitä, joiden filmatisoinnit nostattivat kirjat supersuosioon. On John Greenin ja Salla Simukan kaltaisia kirjailijoita, joiden kirjat ovat yksinään päässeet sellaiseen suosioon, että fanit ovat vaatimalla vaatineet filmatisointia, sillä eihän mikään ole sen ihmeellisempää kuin nähdä omat suosikkihahmot valkokankaalla.
Lukufiilis esitteli kirjoja, joista on ilmestynyt myös elokuva:
Aamiainen Tiffanylla – Truman Capote
Aamiainen Tiffanylla on pienoisromaani, johon sisältyy kolme novellia. Kirjan on kirjoittanut Truman Capote, kuuluisa yhdysvaltalainen kirjailija, joka teki merkittäviä teoksia ja nousi kuuluisuuteen kirjoittamallaan romaanilla Other Voices, Other Rooms. Kirjasta on tehty elokuva, mutta ne kuitenkin poikkeavat toisistaan useammassa kohtaa.
https://lukufiilis.fi/lue-pois/aamiainen-tiffanylla/
Tummien perhosten koti – Leena Lander
Tummien perhosten koti on raaka ja synkkä, mutta myös kaunis ja herkkä kasvukertomus. Se lukeutuu ehdottomasti parhaisiin lukemiini kotimaisiin romaaneihin ja loistaa myös hienona elokuvana. Suosittelen teosta varsinkin niille, joille eivät pelkästään onnea ja auringonpaistetta sisältävät romaanit riitä.
https://lukufiilis.fi/lue-pois/tummien-perhosten-koti/
Puhdistus – Sofi Oksanen
Puhdistus on kolmas Sofi Oksasen kirjoittama romaani, joka julkaistiin vuonna 2008. Romaanissa käsitellään pääasiassa yhden suvun kokemuksia ja Viron lähihistoriaa. Samalla nostetaan esille vielä nykyäänkin paikoitellen erityisesti naisiin kohdistuva väkivalta ja vaino. Puhdistus kirjoitettiin alun perin näytelmäksi, minkä huomaa esimerkiksi henkilöiden määrästä kohtauksissa niin kirjassa kuin elokuvassakin.
https://lukufiilis.fi/lue-pois/puhdistus/
Mielensäpahoittaja – Tuomas Kyrö
Mielensäpahoittaja on Tuomas Kyrön luoma fiktiivinen hahmo, joka on ennen romaanin sivuille päätymistään seikkaillut radiopakinoissa ja Helsingin Sanomien sivuilla. Hän asuu maaseudulla luultavasti Etelä-Suomessa noin 300 kilometrin päässä Helsingistä. Asuinpaikan tarkkaa sijaintia ei suoraan missään mainita. Mielensäpahoittajan mielipiteet ovat hyvin jyrkkiä, ja niiden takia hän joutuukin usein erilaisiin konflikteihin. Kirjojen lisäksi Mielensäpahoittaja on taipunut myös näytelmäksi ja elokuvaksi.
https://lukufiilis.fi/lue-pois/mielensapahoittaja-monessa-muodossa/
Kirjat valkokankaalla teeman ympäriltä haastattelimme Venla-palkittua näyttelijä Mimosa Willamoa, joka puhui suhteestaan elokuviin ja kirjoihin:
”On hyvä muistaa, että kirja ja elokuva ovat kaksi eri asiaa. Elokuva voi pohjautua kirjaan, mutta ne ovat kaksi eri taideteosta. On totta, että leffan katsomalla voi saada käsityksen tarinasta, mutta elokuvaan ei voida siirtää kaikkia kaunokirjallisuuden nyansseja. Hyvää romaania on vaikea tiivistää pariin visuaaliseen tuntiin.”